„Hablaty ember” – éles szópárbaj alakult ki Magyar Péter és a DK között

2024.07.18. 08:44
A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza. Ez volt az első alkalom, hogy a Mi Hazánk és a Tisza Párt is részt vett az ülésen. Az előbbi, csakúgy mint a Fidesz, ellenezte a javaslatot, az utóbbi tartózkodott. Dobrev Klára a közösségi oldalán támadta Magyar Péterék döntését. Gyurcsány Ferenc is reagált a történtekre.

Az EP továbbra is támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását az ország nemzetközileg elismert határain belül. Az állásfoglalás felszólítja az EU-t, hogy

  • tartsa fenn és terjessze ki Oroszországgal és Belarusszal szembeni szankciós politikáját,
  • ellenőrizze és vizsgálja felül hatékonyságát és hatásait,
  • és akadályozza meg a korlátozó intézkedések kijátszását.

Az állásfoglalás azt is tartalmazza, hogy Oroszországnak jóvátételt kell fizetnie az Ukrajnában okozott pusztításért. A képviselők ugyanakkor üdvözlik a közelmúltban tett uniós erőfeszítéseket, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket az ukrajnai háborús erőfeszítések támogatására fordítsák. Emellett azt kérik, hogy az EU hozzon létre „szilárd jogi rendszert az EU által befagyasztott orosz állami tulajdonban lévő vagyoni eszközök elkobzására”.

A képviselők felszólítják az EU-t és a tagállamokat, hogy növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásukat, a szükséges ideig és bármilyen formában. Felszólítják továbbá az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot Ukrajna újjáépítéséhez nyújtott hosszú távú pénzügyi támogatásra a nemrég létrehozott, Ukrajnát támogató pénzeszköz tapasztalataira építve. 

Elítélték Orbán Viktor oroszországi látogatását

A megszavazott dokumentum elítéli Oroszország „barbár rakétatámadását” a kijevi gyermekkórház ellen. A képviselők ugyancsak elítélték Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelmúltbeli látogatását Oroszországban, amely véleményük szerint nem képviseli az EU-t, sérti az uniós szerződéseket és a közös külpolitikát, beleértve a lojális együttműködés elvét is. Az állásfoglalásban az áll:

„ennek a jogsértésnek Magyarországra nézve következményeket kell maga után vonnia.”

„Mivel a magyar miniszterelnök úgynevezett »békemisszióját« közvetlenül követte a gyermekkórház elleni támadás, az állásfoglalás szerint ez is mutatja: Orbán Viktor állítólagos béketörekvése súlytalan” – olvasható a dokumentumban.

A jegyzőkönyv szerint a javaslat a végszavazáson 495 igent kapott 137 nem és 47 tartózkodás mellett. A magyar pártok közül

  • a DK igennel szavazott,
  • a Tisza tartózkodott,
  • a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk ellenezte a javaslatot.

A Patrióták Európáért csoportját – amelynek a Fidesz is tagja – a szöveg megosztotta, de a többség nemet nyomott: 56-an ellenezték a határozatot, 15-en tartózkodtak, és ketten helyeselték. 

A Mi Hazánkkal megalakult Szuverén Nemzetek Európája már egységesebben utasította el a javaslatot: 23-an szavaztak nemmel, és csak néhányan tartózkodtak, vagy nyomtak igent. Az Európai Konzervatívok és Reformerek többsége támogatta a javaslatot: 69-en igennel szavaztak, heten nemmel. A többi frakció többségében támogatta a javaslatot.

A Tisza Párt nem támogatta az állásfoglalást

A Tisza Párt az állásfoglalással kapcsolatban közölte, képviselőik a szerdai európai parlamenti szavazáson elítélték az Ukrajna elleni orosz agressziót, különösképpen a kijevi kórház elleni rakétatámadást, illetve kiálltak Ukrajna önvédelemhez való joga mellett.

Ugyanakkor nem tudtak támogatni egy olyan európai parlamenti állásfoglalást, amely Magyarországot fenyegeti káros következményekkel Orbán Viktor elhibázott politikája miatt, valamint a háború végső győzelemig tartó folytatására és fegyverszállításra szólít fel minden tagállamot

– áll a közleményben. 

Hozzátették, Magyar Péter mindkét döntésről tájékoztatta Manfred Webert, az Európai Néppárt vezetőjét, aki ezt tudomásul vette. Tisza Párt alelnöke már keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy nem tudják teljes mértékben támogatni az Ukrajnáról szóló határozattervezetet. Azzal sem értett egyet, hogy azzal vádolnák Orbán Viktort, hogy visszaélt a vétójogával Ukrajna támogatásánál.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy a párt a békéhez vezető konkrét lépésekben hisz, ezért is szervezte meg a múlt heti humanitárius missziót az ukrán fővárosba, amikor átadta az ukrán embereknek a Tisza Párt szimpatizánsai által felajánlott támogatást. Továbbá elvi okokból nem tudják támogatni azt az Európai Parlamenti döntést, amely „úgynevezett karanténba zárna bizonyos parlamenti frakciókat, ellehetetlenítve, hogy a Fidesz képviselői pozíciókat szerezzenek a parlamentben”.

Álláspontjuk szerint minden magyar választópolgár szavazata egyenlő, függetlenül attól, hogy ezt kormánypárti vagy ellenzéki képviselőre adta le, és minden megválasztott európai parlamenti képviselőnek azonos jogokkal, lehetőségekkel és kötelezettségekkel kell rendelkeznie.

Elindult a vita a Facebookon

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a Facebookon fejtette ki véleményét Magyar Péter és a Tisza Párt döntésével kapcsolatban. Szerinte képmutatás történt a párt részéről. 

Egy politikus, aki gyerekekre hivatkozva elmegy Ukrajnába, teleszórja posztokkal a közösségi médiát, majd elutazik Strasbourgba, az Európai Parlament plenáris ülésére és nem szavazza meg azt a segítséget Ukrajnának, amivel az ország megvédheti magát. Megvédheti az iskolákat, az óvodákat, a gyermekkórházakat, vagyis éppen azokat a gyerekeket, akik miatt ez a kirakatutazás megvalósult. Mert ez csak az volt, a mai EP-szavazás után ez teljesen egyértelmű

– írta Dobrev, aki szerint „Orbántól már megszoktuk, hogy mást mond Magyarországon és mást Brüsszelben”, de most a tiszások is felszálltak erre a vonatra az első adandó alkalommal. Úgy véli, Magyar Péternek van mit megmagyarázni, már ha egyáltalán lehet egy ilyet magyarázni.

Magyar Péter nem hagyta szó nélkül a posztot, kommentben fejtette ki, hogy „természetesen ez egy ócska hazugság”. Mint írta, a Tisza támogatta a határozat azon részeit, amelyek elítélték az orosz agressziót és különösen a gyerekkórház elleni támadást. „Viszont ellentétben önökkel, a Tisza Párt soha nem fog elfogadni olyan döntést, amely nem a magyar kormányt, hanem Magyarországot fenyegeti Orbán politikája miatt súlyos következményekkel”.

Hozzátette: egy humanitárius út többet jelent az ukrán és a magyar embereknek a háborús térségben, mint 20 ilyen európai parlamenti határozat.

„Hablaty ember”

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is reagált csütörtök reggel a Tisza Párt döntésére a Facebookon. „Hablaty ember. És akkor megérkezett a valóság” – így kezdte írását a DK elnöke, aki szerint „kiderült, hogy Strasbourg nem azonos a kisteherautó platójával. Kiderült, hogy az Európai Parlamentben leadott rideg szavazat könnyen ellentmondásba kerül a tüzes beszéddel felkorbácsolt reményekkel.”

Gyurcsány Ferenc szerint Magyar Péter az első valódi politikai megmérettetésén elbukott, ugyanis „a politikai hablaty nem egyenlő a politikával”, és „a politikus igazi próbája nem a szónoklat, hanem a döntés”.

Úgy véli, a Tisza Párt képviselői elfutottak a felelősség elől, hogy világosan szembeforduljanak Orbánnal, Orbán oroszpolitikájával. Szerinte Magyar és társai „bátran” tartózkodtak, amikor az volt a kérdés, hogy elítélik-e Orbán közelmúltbeli moszkvai látogatását. 

Magyar nem érti, hogy Orbánt nem lehet, de leginkább nem érdemes orbáni politikával leváltani. Magyar azt ígérte, hogy megküzd Orbánnal, ezzel szemben tegnap mentegette őt. Amikor pár nappal ezelőtt azt írtam, hogy Magyar nem több, mint Orbán gyenge utánzata, epigonja, akkor nem tudhattam, hogy ilyen gyorsan megérkezik a bizonyíték. Magyart a valóság fogja helyre tenni

– fejtette ki a DK elnöke a véleményét. 

Gyurcsány azonban úgy véli, a legnagyobb próbatétel még hátravan Magyar Péter számára, ami nem már mint Budapest, ugyanis a 720 fős testületben nincs meghatározó súlya a Tiszának. Szerinte Budapest más tészta, ugyanis a fővárost vezetni kell, és Karácsony, a megválasztott főpolgármester, azt csak a Tiszával közösen tudja megtenni.

Ismerik a szöveget: »Ügyeskedhet, nem fog a macska egyszerre kint s bent egeret.«

Hozzátette: Magyar eddig ügyeskedhetett, de itt a hablatyolás vége és „el kell dönteni, hogy kint vagy bent, hogy Orbánnal vagy ellene, hogy csak politikai hablatyban képességes ez az ember, vagy tud felelős döntést is hozni”, ugyanis a politika nem élő Facebook-közvetítés. 

„A politika végső célja és értelme, hogy a hazánk jobb hely legyen. Ahhoz, hogy ez így legyen, ahhoz politikusként (is) jó minőségű emberek kellenek. Magyar mostani próbája az emberi, politikusi minőség próbája. Jó reggelt kívánok!” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.