Megszakította nyaralását Orbán Viktor, és üzent egy erőset az ukránoknak

AFP  20240718  364F9G7  v1  HighRes  BritainEuPoliticsDiplomacy
2024.07.18. 13:48
Orbán Viktor horvátországi nyaralása után csütörtökön Angliába utazott, az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára, amelyre 47 európai állam-, illetve kormányfő kapott meghívást. A magyar miniszterelnök több újságírói kérdésre is válaszolt a helyszínen, többek között Ukrajnának is üzent.

„A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene” – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.

Az MTI szerint arra a kérdésre, hogyan áll a magyar békemisszió, Orbán Viktor elmondta: „jól állunk, haladunk vele, nem egyszerű, ha van szembeszél, de egyelőre minden lépést megtettünk a tervek szerint”. Hozzátette, az európai megközelítés érdekében tett néhány javaslatot. „Haladok lassan, de emésztik. Remélem, hogy a következő lépésekkel előrébb juthatok” – értékelt.

Az elmúlt napokban az ukrajnai béke érdekében folytatott tárgyalásairól szólva közölte, azokon a saját álláspontját képviselte, Donald Trumpról pedig elmondta, hogy „ő a béke embere, és amire szükségünk van, az a béke”.

A georgiai politikai helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Georgia csodálatos ország, amely nagyon jól teljesít, az ottani kormány pedig igen nehéz körülmények között próbálja fenntartani az ország függetlenségét és a szuverenitását.

Sajnálatos módon sok európai vezető nem érti meg, milyen nehéz egy olyan országnak, mint Georgia, megőriznie a szuverenitását minden irányba

– jegyezte meg, hozzátéve: ő maga azonban nagyra értékeli ezt.

Üzenet Ukrajnának

Arra a kérdésre, hogy mi az üzenete Ukrajna számára, a magyar miniszterelnök azt mondta: „önökkel vagyok”. Úgy vélte, a béke érdekében még hosszú utat kell megtenni, mert sok a háborúpárti ország, amelyek hisznek abban, hogy katonai erővel megsemmisíthetik az oroszokat. Orbán Viktor azonban kiemelte: ő nem ezt gondolja, mert ismeri az oroszokat, az ukránokat és az egész kontextust, így véleménye szerint ennek a konfliktusnak nincs megoldása a csatatéren.

„Mindennap ártatlan emberek ezreit veszítjük el, pedig az emberi élet a legdrágább, ezért meg kell ezt állítanunk” – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a megoldást nem a csatamezőn, hanem a tárgyalóasztalnál lehet megtalálni.

Az EPC csütörtöki csúcstalálkozójára 47 európai állam-, illetve kormányfő kapott meghívást. A vezetők az előzetes napirend szerint megvitatják az Ukrajnának nyújtott támogatást, valamint az olyan közös kihívásokat, mint az energia és az összeköttetés, a biztonság és a demokrácia, valamint a migráció. Az Európai Politikai Közösség az Európa jövőjéről szóló politikai és stratégiai megbeszélések kormányközi fóruma, amelyet 2022-ben Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére hoztak létre.

Orbán Viktor a legutóbbi hírek szerint Horvátországban nyaralt, ahol „Putyinra és Trumpra várva” kapták lencsevégre. Azt még nem tudni, hogy az angliai csúcstalálkozó után közvetlenül hova utazik Orbán Viktor. Az viszont már ismert, hogy lesz egy újabb állomása a békemissziójának.

(Borítókép: Olaf Scholz német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2024. július 18-án. Fotó: Justin Tallis / AFP)