Volodimir Zelenszkij beleszállt Orbán Viktorba, árulásról beszélt

AFP  20240718  364G4RX  v1  HighRes  BritainEuPoliticsDiplomacy
2024.07.18. 17:22
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, az Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozóján „árulásnak” nevezte azt, ha a közösség tagjai közül bárki tárgyalna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ezzel összefüggésben szót ejtett Orbán Viktor moszkvai látogatásáról is.

Mint előzőleg írtuk, a találkozón Orbán Viktor is felszólalt már, és küldött egy erős üzenetet Ukrajnának azzal kapcsolatban, hogy Oroszországot nem lehet legyőzni a csatatéren.

Volodimir Zelenszkij a Blenheim-kastélyban tartott fórumon szintén mondott egy érzelmes beszédet, amelynek több pontján is utalt a magyar kormányfő moszkvai látogatására. 

„Közös fellépésünkkel megőriztük az egységet Európában, ami azt jelenti, hogy [Vlagyimir] Putyin elhibázta elsődleges céljait [...]. Ez a mi előnyünk, de ez csak addig marad előny, amíg egységesek vagyunk” – mondta The Guardian szerint Zelenszkij, majd az orosz elnökről beszélve úgy fogalmazott: „Megpróbálhatja megkörnyékezni önöket, vagy egyesével felkeresheti néhány partnerüket. Megpróbálhatja meggyőzni önöket vagy nyomást gyakorolni önökre, zsarolni önöket, hogy az egyikük árulja el a többieket. De mi megőrizzük az egységünket.”

Eddig a pontig az ukrán elnök még csak sejtetett, de nem utalt közvetlenül a magyar kormányfőre (bár a a fenti mondatokat is az orbáni békemisszióval és az arra adott uniós reakciókkal hozták összefüggésbe a külföldi sajtóban). De nem sokkal később már egyértelműen a moszkvai vizitről beszélt Zelenszkij, amikor úgy fogalmazott: 

Igen, természetesen mindenki maga válaszhatja meg, hogy miként cselekszik, és milyen örökséget hagy maga után. De ha valaki Európában a hátunk mögött vagy akár más kárára próbál megoldani kérdéseket, ha valaki a háború fővárosába akar utazni, hogy beszélgessen – és esetleg a közös érdekeink ellenében, vagy Ukrajna, esetleg más országok kárára ígérjen valamit –, akkor nekünk miért kellene ilyen személyt figyelembe vennünk? Az EU és a NATO minden problémáját megoldhatja e nélkül a személy nélkül is.

Utóbbi mondatban arra az időről időre felmerülő javaslatra utalhatott az ukrán elnök, amelynek értelmében Magyarországot (az Ukrajnával, Oroszországgal összefüggésben folytatott különutas politikája miatt) teljesen kizárhatnák az uniós döntéshozatalból (e felvetésről szó esett többek közt az uniós források idei év eleji vitájánál is). A felszólalásnak ez a részlete videón is megtekinthető.

Fegyverhasználat a békéért?

Az ukrán elnök a beszédében arról is igyekezett meggyőzni az összegyűlt vezetőket, hogy biztosítsanak légvédelmi eszközöket Ukrajna számára, és ne korlátozzák azok használatát. (Az Egyesült Királyság például Storm Shadow rakétákkal látta el Ukrajnát, de nem engedélyezi Zelenszkijnek, hogy azokat Oroszország területén is használja katonai célpontok ellen.) 

„Nem kell félnünk ezektől a képességektől. „Minél hatékonyabb a légvédelmünk, annál gyámoltalanabb lesz Putyin. Minél kevésbé korlátozzuk a hatékony fegyverek használatát, annál inkább békére fog törekedni Oroszország” – mondta. 

Pár napja még máshogy beszélt erről 

Az ukrán elnök néhány napja is nyilatkozott Orbán Viktor moszkvai látogatásával kapcsolatban, és akkor még sokkal semlegesebb hangnemet ütött meg a mostaninál.

Akkor is elmondta, hogy helytelennek tartja a látogatást, de megjegyezte: „nem támogatom az oroszországi látogatását, de ez az ő döntése”.

Zelenszkij mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottságnemrég újraválasztott elnöke ikritikusan nyilatkozott a moszkvai látogatásról csütörtökön.

Az orosz–ukrán konfliktus fejleményei csütörtökön is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép:  Volodimir Zelenszkij a dél-angliai Woodstockban található Blenheim-palotában 2024. július 18-án. Fotó: Justin Tallis / AFP)