Elérte az eddigi legmagasabb szintet a nők elleni erőszak Brazíliában

2024.07.19. 09:13
A Brazil Közbiztonsági Fórum szerint a nemi erőszak minden mutatója nőtt 2023-ban, beleértve a gyilkosságokat és a zaklatást is. Egy törvénytervezet szerint az abortuszon átesett nők akár húszéves börtönbüntetést kaphatnak, még ha nemi erőszak áldozatai is voltak.

Brazíliában már a második egymást követő évben regisztráltak rekordmennyiségű nemi erőszakot − derül ki az új adatokból, amelyek azt mutatják, hogy az ország mennyire nem biztonságos a nők számára, tájékoztatott a The Guardian.

A brazil közbiztonsági fórum csütörtökön közzétett éves jelentésében szereplő adatokból kiderül, hogy a bejelentett nemi erőszakos esetek száma az előző évhez képest 6,5 százalékkal emelkedett, és elérte a történelmi csúcsot, 83 988 esetet, azaz hatpercenként egyet.

Szakértők szerint a számok „még riasztóbbak” a szélsőjobboldali aktivizmus hátterében, amelynek része egy jelenleg a kongresszus alsóháza előtt lévő törvényjavaslat, amely az abortuszon átesett nemi erőszak túlélőinek kriminalizálására törekszik.

A nemi erőszak minden egyes mutatója nőtt 2023-ban az előző évhez képest, beleértve a gyilkosságot (0,8 százalék), a szexuális zaklatást (48,7 százalék) és a zaklatást (34,5 százalék). Ezzel szemben az emberölések (férfiak és nők ellen elkövetett) száma összességében már a hatodik egymást követő évben csökkent, 3,4 százalékkal, a 2022-es 47 963-ról 46 328-ra az elmúlt évben.

A nemi erőszak folyamatos növekedésének egyik lehetséges magyarázata a Covid–19-világjárvány elhúzódó utóhatásai lehetnek − mondta a fórum ügyvezető igazgatója, Samira Bueno. „2021 óta a nők elleni erőszakra vonatkozó adatok gyorsuló ütemben emelkednek, és sokkal magasabbak, mint a járvány előtti időszakban”.

Brazília mindig is nagyon erőszakos ország volt… de úgy tűnik, hogy a világjárvány megváltoztatott valamit. A hazai környezetben kialakult feszültségek potenciálisan súlyosbították az erőszak minden ilyen formáját

− hangsúlyozta Samira Bueno.

A gyermekek továbbra is drámai módon felülreprezentáltak a nemi erőszak túlélői között: 61,6 százalékuk 13 éves vagy annál fiatalabb volt − a legtöbbjüket családtag vagy ismerős támadta meg (84,7 százalék), és ez az adat változatlan maradt.

Az aktivisták arra figyelmeztetnek, hogy további áldozattá válás veszélye fenyegeti őket a képviselőházban javasolt törvényjavaslat miatt, amely büntetné azokat a nőket, akik a 22. hét után vetik alá magukat abortusznak, még nemi erőszak esetén is.

Brazíliában az abortusz illegális, de nemi erőszak esetén kivételt képez. Az új jogszabály, amelyet a jobboldali Jair Bolsonaro volt elnök támogatói támogatnak,

akár 20 év börtönbüntetést is kiszabna a terhességmegszakításért 

− ami megegyezik az emberölésért járó büntetéssel, és hosszabb, mint a nemi erőszakért járó (legfeljebb 15 év).

A feminista és emberjogi mozgalmak felháborodását követően a jogszabályt jelenleg jegelik az alsóházban, de az aktivisták attól tartanak, hogy új erőre kaphat − és arra figyelmeztetnek, hogy elkerülhetetlenül büntetné a gyermekek szexuális zaklatásának áldozatait.

Ezek olyan gyerekek, akik nem elég érettek ahhoz, hogy megértsék, hogy nemi erőszak áldozatai. Így az áldozat büntethetővé tétele az abortusz „késlekedése” miatt az erőszak egy újabb formája ezekkel a lányokkal szemben. Kongresszusunk teljesen eltekint attól, ami a lakossággal, különösen a nőkkel történik. Nem arról kellene beszélnünk, hogy hogyan támogassuk ezeket az áldozatokat?

− mondta Bueno, aki hozzátette, hogy sok fiatalkorú áldozat nem is tudja, hogy terhes.

A jelentés első alkalommal állította sorba a nemi erőszak számát a százezernél több lakosú városokban is. A legtöbb esetet a Mato Grosso államban található Sorrisóban regisztrálták. 2023-ban 77 ezer zaklatási esetet jelentettek, ami 34 százalékos növekedést jelent. „Ez az adat azért különösen fontos, mert a zaklatás olyan bűncselekmény, amely gyakran megelőzi az erőszak más formáit − például a gyilkosságot” − részletezte Bueno.

A zaklatást csak 2021-ben ismerték el bűncselekményként Brazíliában, így az adatok várhatóan évről évre nőni fognak, ahogy egyre többen ismerik a törvényt. Az emberölések számának újabb csökkenése ellenére Brazília még mindig a világ népességének mindössze három százalékából a világ gyilkosságainak tíz százalékát követi el. „Brazíliának sikerült újabb egy évre csökkentenie a gyilkosságok számát, de a nők számára sokkal bizonytalanabbá vált”, Bueno szerint.