A német viccpárt elnöke szerint az EU-ban csak Orbán Viktor veszi szájára a béke szót

2024.07.20. 13:35
Üdvözölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök békemissziónak nevezett kétoldalú találkozóit Martin Sonneborn EP-képviselő, a Die Partei nevű német viccpárt elnöke. A pártelnök úgy látja, az Európai Unióban mára Orbán maradt az egyetlen, aki szájára veszi a béke szót, miközben Németországban ez már nem szokás. A viccpárt vezetője ezenkívül szatirikusan megígérte, amennyiben a tagállamok bojkottálni fogják a soros magyar EU-elnökség informális külügyminiszteri találkozóját, ő már csak azért is részt vesz rajta az EU kéretlen képviselőjeként.

Miután az Európai Bizottság és több uniós tagállam is kijelentette, hogy bojkottálni fogja a soros magyar EU-elnökség augusztusban Budapestre tervezett informális külügyminiszteri találkozóját, Martin Sonneborn EP-képviselő, a német Die Partei viccpárt elnöke már csak ezért is Budapestre látogat akkor – jelentette ki a közép-európai és környező országok ügyeivel foglalkozó Gemistnek adott interjújában az immáron tíz éve EP-képviselő Sonneborn.

Miután a komplett EU kifarolt abból, hogy részt vegyen a magyar soros EU-elnökség budapesti csúcsán, ellátogatok augusztusban Budapestre, hogy – Orbán nemrég tett útjaihoz hasonlóan – az Európai Unió kéretlen képviselőjeként jelenjek ott meg

– ígérte Sonneborn, aki üdvözli Orbán Viktor magyar miniszterelnök békemissziónak nevezett kijevi, moszkvai, pekingi és washingtoni útjait, majd viccesen hozzátette, amennyiben a miniszterelnök Észak-Koreába is ellátogatna, oda szívesen követné, mivel korábban tagja volt a parlament Koreai-félszigettel foglalkozó delegációjának.

Az Orbán-kormányt korábban rendszeresen kritizáló EP-képviselő ezenkívül úgy látja, mára Orbán maradt az egyetlen az EU-ban, aki a béke szót a szájára veszi, miközben Németországban ez már nem szokás. Mint fogalmazott:

Szégyen ránk nézve, hogy egy magyar autoriter vezető oktat minket arról, hogyan működik a diplomácia

– fogalmazta meg véleményét Sonneborn, aki az ukrajnai háborút illetően egyébként a mihamarabbi békét sürgeti, hasonlóan Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfőkhöz, illetve az új német szélsőbaloldali-szociálkonzervatív párthoz, Sahra Wagenknecht BSW-jéhez hasonlóan.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a Die Partei elnöke konkrét lépéseket tenne a béke előmozdítása érdekében, például azzal, hogy Sahra Wagenknechttel létrehoznának egy békepártot, vagy hogy a jövőben együttműködne Orbán Viktorral. Mint mondta, „ez nem egy viccpárt feladata, mi megmaradunk a szatíránál”, azonban az nem érdekli, ha például ebben a kérdésben egy platformra kerül Orbánnal vagy Wagenknechttel.

Nem működöm együtt vele [Orbán Viktorral – szerk.], egyszerűen úgy szavazok itt az Európai Parlamentben, ahogyan azt helyesnek tartom. Ha épp Orbán vagy a baloldal is velem együtt szavaz, az nem zavar, az viszont sokkal inkább zavarna, ha úgy szavaznék, ahogy a CDU 

– szúrt oda finoman a Friedrich Merz vezette kereszténydemokrata pártnak, majd az ukrajnai háború kapcsán elmondta, szerinte az EU-ban hamis a háborúról alkotott kép, mivel Ukrajna azt épp elveszíti, mivel alig tud embereket küldeni a frontra, miközben az EU még több fegyvert küldene az ukránoknak. 

Sonneborn szerint egyébként a háború békés lezárása csak akkor valósulhat meg, ha az egymással szemben álló felek vagy a NATO talál egy új, mindenki számára elfogadható határvonalat.

Ugyanakkor hozzátette, nem tudja, hogy az elmúlt évek alapján erre van-e bármiféle lehetőség. 

Az Orbán-kormányt korábban rendszeresen kritizáló EP-képviselő szerint mára ambivalens lett a hozzáállása a magyar miniszterelnökhöz. Négy és fél éven keresztül kritizálta többek között a magyarországi korrupció miatt, de ezzel a német nemzeti érdek miatt felhagyott, mivel szerinte abból Németország is profitál, hiszen „a Magyarországra küldött EU-s kasszából mi, németek is kivesszük a magunk jussát, hiába, mégiscsak Németország és Magyarország volnának a régi jó tengelyhatalmak”.

Az interjú során ezenkívül szóba került, hogy a Die Partei miért nem támogatta az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen újrázását, kritizálta a Zöldeket, amiért meglátása szerint a párt hátrahagyta korábbi nézeteit, illetve Martin Sonneborn beszélt pártja és a magyar viccpárt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kapcsolatairól is.