Erdogan nem tervezi a tárgyalások újrakezdését Ciprussal

2024.07.20. 19:19
Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton szertefoszlatta az etnikai szempontból megosztott Ciprusról szóló tárgyalások újrakezdésére vonatkozó reményeket a török invázió 50. évfordulóján.

A török elnök megerősítette, hogy támogatja az államközi megállapodást, és kizárta az ENSZ által támogatott föderációs terven alapuló béketárgyalást, mielőtt szombaton katonai parádét rendezett volna az évforduló alkalmából, amely etnikai vonalak mentén osztotta fel a földközi-tengeri szigetet.

„Úgy gondoljuk, hogy Cipruson nem lehetséges a föderatív megoldás” − mondta, hozzátéve, hogy a sziget északi része „Törökország szeme fénye”.

A ciprusi görögök elutasítják az államközi megállapodást, mivel az szerintük nem jöhet szóba. Görögország és Ciprus is többször kijelentette, hogy továbbra is szilárdan elkötelezettek a sziget újraegyesítése mellett az ENSZ határozatainak keretein belül.

„Nem fogjuk megengedni az egyoldalú lépéseket, és a törökök sem fognak engedni a fenyegetéseknek. Lehetetlen figyelmen kívül hagyni a sziget ősi és alapvető alkotóelemét, a ciprusi törököket.”

− közölte a török elnök.

Ciprus azóta oszlik egy török északi és egy görög déli részre, mióta a török erők 1974-ben megszállták a szigetet, válaszul a görögök által támogatott puccsra. Ankara nem ismeri el a Ciprusi Köztársaságot, az Európai Unió tagállamát, amelyet egyébként nemzetközileg is elismertek, mint az egész sziget feletti egyedüli szuverén hatóságot. Törökország számára csak Észak-Ciprus létezik.

Az évek során többször is kudarcot vallottak a kompromisszumos megállapodásra tett kísérletek, legutóbb 2017-ben a svájci Crans-Montanában; a hivatalos tárgyalások azóta sem folytatódtak. Az invázió 50. évfordulója továbbra is megosztottan találja a szigetországot, melynél a két fél nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

Gyász és örömünnep

Szombaton a sziget északi és déli részén eltérő hangulat uralkodott, mivel a ciprusi görögök délen megemlékezéseken gyászoltak, míg a törökök északon a jubileumot ünnepeltek. Az ütközőzónában a megszállás elleni tüntetés zajlott, amely egyfajta üzenet a kettészakítottság ellen. A megosztott főváros, Nicosia egén hajnali fél hatkor légvédelmi szirénák hangja hallatszott, jelezve, hogy fél évszázaddal ezelőtt kezdődött az invázió.

Ez egy nehéz nap mindenki számára. Ha ezen a tragikus évfordulón üzenetet akarunk küldeni, valóban tisztelegve azok előtt, akik feláldozták magukat azért, hogy mi ma itt létezhetünk, akkor mindent meg kell tennünk az országunk újraegyesítéséért.

− mondta Nikosz Hrisztodulisz ciprusi elnök az elhunytakért tartott megemlékezésen.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök később tart beszédet a puccsra és az invázióra tartott megemlékezésen az elnöki palotában. „Túl sok idő veszett el” − áll az Európai Unió diplomáciai szolgálatának pénteken késő este kiadott közleményében. „Az erőltetett megosztottság soha nem lehet megoldás. A remény egy jobb jövőre, egy egyesült Ciprusra még mindig létezik”.