Ilaria Salis: Több mint 15 hónapig tartottak fogva Orbán Magyarországán

2024.07.21. 12:45
Határozottan hiszem, hogy ha túl akarunk lépni a gazdasági, társadalmi és ökológiai válságon, akkor Európának és az egész világnak magáévá kell tennie a szolidaritás és az egyenlőség értékeit – írta európai parlamenti képviselőként első posztjában az olasz származású Ilaria Salis, aki a 2023-as antifa támadások elsőrendű vádlottja volt Magyarországon.

„Több mint 15 hónapig tartottak fogva Orbán Magyarországán, ahol az alapvető jogaimat nem biztosították antifasiszta politikai meggyőződésem miatt” – többek között ezzel a mondattal jelezte Ilaria Salis európai parlamenti képviselő azt, hogy regisztrált az X közösségi oldalra. 

Ahogy arról rendszeresen beszámoltunk, Ilaria Salist erőszakos bűncselekmény miatt tartották eddig fogva a magyar hatóságok, először börtönben, majd házi őrizetben. Az aktivista május végi tárgyalásáról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

Később pedig arról írtunk, hogy a június 9-i EP-választáson képviselővé választották. Az olasz lapok már akkor azt pedzegették, hogy Ilaria Salis ezzel mentelmi jogot is nyert, és emiatt az ellene zajló eljárás is véget érhet.

A Milánó melletti Monzából származó Ilaria Salis ügye dühöt és diplomáciai tiltakozást váltott ki Olaszországban, amikor januárban láncra verve a magyarországi bíróság elé állították. A nőt egy évvel korábban tartóztatták le egy budapesti támadássorozatot követően, és háromrendbeli testi sértés kísérletével, valamint szélsőbaloldali szervezethez való tartozással vádolták.

Most pedig azt írta a közösségi médiában, hogy most már az Európai Parlamentben van, ez pedig „mindazoknak az embereknek köszönhető, akik támogattak engem azzal, hogy szavaztak, és részt vettek a kiszabadulásomért és minden antifa szabadságáért folytatott kampányban”.

Határozottan hiszem, hogy ha túl akarunk lépni a gazdasági, társadalmi és ökológiai válságon, akkor Európának és az egész világnak magáévá kell tennie a szolidaritás és az egyenlőség értékeit. Ahhoz, hogy ezt a változást elérjük, a társadalmi mozgalmak és mindazok csodálatos energiájára és közös erejére kell támaszkodnunk, akik egy jobb világért reménykednek és küzdenek. Legyen a szolidaritás Európa vezérfonala!

– írta Ilaria Salis az első posztjában, amelyre gyorsan reagált is Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán válasza: Majdnem megölt valakit Budapest utcáin

A magyar politikus azt írta, hogy „itt van még valami arról, hogy Magyarország »nem biztosítja« ezeket az »alapvető jogokat«.

Ne mosdassanak tovább egy kommunista terroristát, aki egy olyan csoportot vezetett, amely majdnem megölt valakit Budapest utcáin fényes nappal

– üzente a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára.