Kiegyezett Giorgia Meloni Ursula von der Leyennel

2024.07.21. 06:17
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint továbbra is együtt tud dolgozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel, annak ellenére, hogy pártja az ellen szavazott, hogy Von der Leyen második alkalommal is az uniós végrehajtó testület élére kerüljön.

„Eddig is együttműködtünk, és a jövőben is együtt fogunk működni” − mondta Giorgia Meloni a Corriere della Serra című lapnak adott interjújában. Meloni pártja, a Fratelli d'Italia csütörtökön közölte, hogy Von der Leyen ellen szavaztak az Európai Parlamentben tartott szavazáson, hogy újabb mandátumot kapjon az Európai Bizottság elnöki tisztségében.

Von der Leyen „olyan dolgokat mondott, amelyekkel egyetértünk, különösen a bevándorlással kapcsolatban” − ismerte el Meloni, de ez szerinte nem volt elég. „Olyan dolgokra is utalt, amelyek mind módszerükben, mind tartalmukban nem tették lehetővé, hogy a Fratelli d'Italia rá szavazzon” − árulta el a miniszterelnök.

Most, hogy Von der Leyent megerősítették egy újabb bizottsági elnöki mandátumra, Meloninak együtt kell majd dolgoznia vele, hogy biztosítson egy olyan bizottsági tárcát, amely némi súlyt ad Olaszországnak.

Az interjúban a miniszterelnök visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a Fratelli d'Italia Von der Leyen elleni szavazata meghiúsíthatja Olaszország esélyeit egy jelentősebb tárcára vagy akár egy ügyvezető alelnöki pozícióra. „Szerintem ez az olvasat szürreális” − közölte Meloni. Az olasz miniszterelnök maga is tartózkodott, amikor az uniós vezetők június végén Von der Leyent jelölték a Bizottság új elnökének.

Ez kétségeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy Von der Leyen többséget tud-e szerezni a szavazáson az Európai Parlamentben. Meloni Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártja jelenleg a negyedik legnagyobb politikai erő az uniós törvényhozásban. Csütörtökön Von der Leyen támogatást kapott az Európai Néppárttól, a szocialista Szocialisták és Demokratáktól, a liberális Renew-tól és a Zöldektől. A Fratelli d'Italia közölte, hogy a Zöldek támogatása miatt Von der Leyen ellen szavazott.

Ursula von der Leyen a botrány árán is igényelte Meloni támogatását

A vád szerint politikai okokból halogatta egy Giorgia Meloni számára kényes jelentés nyilvánosságra hozását Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Az ügy már nyilvánosságra kerülésekor nagy botrányt kavart, hiszen amennyiben valóban Von der Leyen kérésére tolják az olasz jogállamiságról szóló jelentés közlését, akkor az elnök feladta pozíciójából adódóan elvárt pártatlanságát.

Emiatt Von der Leyen a kampány során végig nyitottnak mutatkozott Giorgia Melonival és az általa vezetett jobboldali-konzervatív, azonban az európai integrációval szemben szkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerekkel (ECR) való együttműködésre, ami viszont az Szocialisták és Demokratáknak és a Renew-nak eleve nem tetszett.

Végül Meloni pártja nem szavazta meg Von der Leyen újrázását, az olasz miniszterelnök pedig tartózkodott, de így is 401 szavazattal az eddigi vezető maradhatott az Európai Bizottság elnöke.

Melonit kihagyták a hatalmi játszmából

A három mainstream európai pártcsalád először három jelöltet nevezett meg az Európai Bizottság elnöki pozíciójára, azonban egyikük sem felelt meg Orbán Viktornak és Giorgia Meloninak. A magyar miniszterelnök szerint 

A NÉPPÁRT MEGÁLLAPODÁSA A SZOCIALISTÁKKAL ÉS A LIBERÁLISOKKAL SZEMBEMEGY MINDAZZAL, AMIN AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPUL.

Meloninak pedig az volt a célja, hogy Von der Leyen ne a szocialistákat és a zöldeket válassza, hanem egy jobboldali-konzervatív pártcsaládot, az Európai Konzervatívok és Reformereket (ECR), mely ugyan kritikus az európai integrációval kapcsolatban, de a júniusi választásokon jobb eredményt ért el. Az olasz miniszterelnök ezért csalódott lehet, hiszen a júniusi informális EU-csúcson is kihagyták a döntésből.