Donald Trump biztonsági emberei szerint nem volt elég forrás és ember a volt elnök védelmére

2024.07.22. 06:36
Donald Trump biztonsági emberei arra panaszkodtak, hogy a titkosszolgálat az elmúlt két évben nem adott elegendő erőforrást és személyzetet. Ezt az ügynökség szombaton elismerte, azután, hogy a volt elnök néhány kérését elutasította.

A titkosszolgálat szóvivője szombati nyilatkozatában azt közölte, hogy az ügynökség a múltban nem biztosított elegendő erőforrást, helyette más biztonsági intézkedéseket hozott, többek között helyi partnerektől. Az egyik tisztviselő a CNN-nek elmondta, hogy az ilyen alternatívák példái közé tartozott, hogy helyi mesterlövész csapatokat állítottak fel, amikor a titkosszolgálat nem tudta biztosítani a sajátjait, vagy hogy kézi magnetométereket használtak bizonyos eseményeken, ahol nagyobb, átjárást biztosító magnetométerek nem álltak rendelkezésre.

Komoly aggodalmat vetett fel korábban, hogy egy merénylő hogyan tudott feljutni a háztetőre nagyjából 150 méterre a volt elnöktől a Pennsylvania állambeli Butlerben tartott múlt heti szabadtéri gyűlésen. Először a Washington Post számolt be, hogy miért nem teljesítették a Trump csapatától származó biztonsági kéréseket. Ezek azonban nem kapcsolódnak a pennsylvaniai gyűléshez, ahol a titkosszolgálat tisztviselői azt mondták, hogy növelték a biztonsági intézkedéseket, és nem utasították el a volt elnök erre vonatkozó kéréseit.

Bár Trump szoros kapcsolatot ápol a titkosszolgálat tagjaival, több forrás szerint már jó ideje feszült a viszony. A CNN azon kérdéseire válaszolva, hogy a titkosszolgálat elutasította-e a további biztonsági kéréseket, egy szóvivő elárulta, hogy az ügynökség „módosításokat” hajtott végre, ha bizonyos erőforrások nem álltak rendelkezésre.

Néhány esetben, amikor a titkosszolgálat különleges egységei vagy erőforrásai nem álltak rendelkezésre, az ügynökség módosításokat hajtott végre a védett személy biztonságának biztosítása érdekében. Ez magában foglalhatja az állami vagy helyi partnerek igénybevételét speciális funkciók ellátására, vagy más módon alternatívák meghatározását a védett személy nyilvános kitettségének csökkentésére

− írta közleményében Anthony Guglielmi, a titkosszolgálat kommunikációs vezetője. A merénylet másnapján egy nyilatkozatban azt közölte, hogy nem igazak azok az állítások, miszerint Trumpnak kifejezetten a pennsylvaniai nagygyűlésre vonatkozó további biztonsági kéréseit utasították volna el. „Ez teljes mértékben hamis. Valójában a megnövekedett kampánytempó részeként további védelmi erőforrást és technológiát adtunk hozzá” − írta Guglielmi az X-en.

Kimberly Cheatle, a titkosszolgálat igazgatója kérdések özönével néz szembe azokkal a merényletkísérlethez vezető biztonsági hiányosságokkal kapcsolatban, hogy a fegyveres hogyan tudott szabadon rálőni Trumpra a gyűlés helyszínén, ezért a kongresszus tagjai, köztük Mike Johnson képviselőházi elnök is lemondásra szólították fel.