Megválasztották Észtország új kormányfőjét

2024.07.22. 18:33
Kristen Michalt választotta hétfőn miniszterelnöknek Észtország parlamentje. Az újdonsült kormányfő Kaja Kallast váltja, aki az EU külügyi főképviselője lesz.

Az észt parlament hétfőn 64 igen szavazattal, 27 nem ellenében megszavazta, hogy Kristen Michal klímaügyi miniszter vegye át a miniszterelnöki tisztséget – írja a Politico. Az újdonsült kormányfő Kaja Kallast váltja, aki az EU külügyi főképviselője lesz.

Június végén az uniós vezetők Kaja Kallas észt miniszterelnököt választották az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének. A 47 éves politikus 2021 óta töltötte be a balti állam miniszterelnöki tisztségét, amiről július 15-én mondott le, hogy az Európai Unió új vezető diplomatája legyen. Kallas Kristen Michalt nevezte meg lehetséges utódjelöltként a miniszterelnöki és pártelnöki posztra.

Ezt követően – mint írtuk – az észt Reformpárt egyhangúlag döntött arról, hogy Kristen Michalt jelöli az ország új kormányfőjének.

Akkor a 48 éves politikus közleményben köszönte meg pártja bizalmát, és azt ígérte, hogy méltósággal fogja viselni a felelősséget. Hangsúlyozta, hogy politikája sarokköve az Oroszországgal határos Észtország biztonságának szavatolása lesz.

Az újdonsült kormányfő ugyanazt a 2023 tavasza óta kormányzó hárompárti szövetséget fogja vezetni, mint elődje, amely a jobbközép-liberális Reformpártból, a balközép Szociáldemokrata Pártból és az Észtország 200 (Eesti 200) liberális pártból áll.

A hétfői parlamenti ülésen a politikus 20 perces előadást tartott kormányprogramjáról, amelyben védelmi és biztonsági okokkal indokolta az adóemeléseket, reformokat ígért a kormányzásra és a gazdasági növekedés ösztönzésére, valamint megvédte a zöldátmenetet.