Külügyi szóvivő az Indexnek: Nekünk teljesen mindegy, hogy Magyarországon lesz-e a találkozó

2024.07.22. 20:26
Magyarország békemissziója miatt az európai uniós tagállamok többsége szembehelyezkedett Orbán Viktorral, emiatt Josep Borrell uniós külügyi főképivselő augusztusban Brüsszelbe hívja össze a külügyi- és védelmi miniszterek informális ülését. A döntésre a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője is reagált az Indexnek.

Mindössze Szlovákia támogatta a magyar álláspontot az uniós külügyminiszterek vitáján, melyen a magyar uniós soros elnökség első heteiről volt szó. Josep Borrell felháborodottan kérte számon, hogy a magyar kormány Brüsszelt háborúpártinak állítja be − írja a hvg.hu.

„Ez teljes mértékben elfogadhatatlan. Az Európai Unió nem a háborút pártolja. Az Európai Unió nem a háború oldalán áll. Aki itt háborúpárti, az Putyin” − közölte Josep Borrell többször is.

Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője a döntéssel kapcsolatban azt mondta az Indexnek: ami a hétfői egyeztetést illeti arról, hogy augusztusban Budapesten legyen-e a külügyminiszterek informális tanácskozása, ez az a kérdés, „ami nekünk teljesen mindegy volt”.

A szóvivő arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 13 tagállam – köztük a nagy országok – amellett álltak ki, hogy Budapesten legyen a találkozó, ezzel szemben 5 ország érvelt Budapest ellen, és 8 tagállam mondta azt, hogy mindegy.

Magyarország is azt mondta, hogy mindegy, a főképviselő döntésére bízza az ügyet, aki így a többségi véleményt figyelmen kívül hagyva jutott arra a döntésre, hogy nem Budapesten lesz megtartva az informális tanácskozás – jegyezte meg Paczolay Máté.

Általában a soros elnökséget adó államba szokták összehívni az informális ülést, de most kivételt tennének, és Brüsszelben tartanák azt augusztus végén. Ukrajna is a tervek között volt, azonban Szijjártó Péter bejelentése szerint ebben az esetben biztosan vétózott volna.

Miután mindenkit meghallgattam, és órákat töltöttem ezzel, döntést kellett hoznom. Úgy gondolom, hogy ha a 25 tagállam határozottan ellenzi ezt az álláspontot, akkor ezen kijelentések, üzenetek után, hogy az EU politikája háborús politika, megértettem, hogy jelzést kell küldenünk. Még ha szimbolikusan is, de jelezni, hogy az EU politikájával való szembefordulásnak következményekkel kell járnia.

− tette hozzá Josep Borrell, majd a külügyi képviselő csalódottan mondta el, hogy egy éve kéri a magyar kormányt az Európai Békekeret forrásainak feloldására, mely 6,6 milliárd euró. A külügyi főképviselő emlékeztetett arra is, hogy minden ország, amelyik belép az Európai Unióba, kötelezettségeket vállal, melyeket az alapszerződések rögzítenek, ezért ezeket sérti Magyarország, amennyiben nem tud „őszinte együttműködést” mutatni az unióval.