Bóka János: Az Európai Bizottság pártpolitikai bizottsággá alakult át

2024.07.23. 12:23
Ursula von der Leyen megválasztásának következményeiről, az amerikai elnökválasztás jelenlegi helyzetéről és az uniós támogatásokról is beszélt Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint Ursula von der Leyen bizottsága már pártpolitikai bizottsággá alakult – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában.

A beszélgetésben szó volt többek között arról, hogy:

  • „Az amerikai és az európai politikai élet között olyan szoros kapcsolat van, hogy ha az Egyesült Államokban egy pillangó összecsapja a szárnyait, abból Európában mindig tornádó szokott lenni. Akármi is lesz az elnökválasztás eredménye, mindenképpen indokolt, hogy az Európai Unió tagállamai és az európai intézmények maguk is átgondolják a transzatlanti kapcsolat jövőjét és az európai stratégiai autonómia szükségességét. Ez szerintem az amerikai elnökválasztás eredményének az egyik legfontosabb hozadéka lesz, akárhogy is alakuljon.”
  • „Az Európai Unió gazdasági erejénél fogva alkalmas lenne egy önálló pólusképző erő kialakítására, azonban biztonságpolitikai megfontolások, illetve az európai védelmi ipar és az európai védelmi kapacitások gyengesége miatt ez ma inkább vágy, mint valóság. A magyar elnökség prioritásai közé tartozik ennek a kérdésnek az előrevitele is.”
  • Ursula von der Leyen újraválasztásáról azt mondta, nagyon sok következtetést le lehet vonni. A miniszter szerint az EP zöldfrakciójából több mint 40-en megszavazták az elnök asszonyt, ami fontos volt az ő újraválasztását illetően.
  • „Az Európai Parlamentben tartott, nagyon komoly aggodalomra ad okot. Egyrészt azért, mert a Juncker-bizottság idején elkezdődött folyamat, ami a bizottságot politikai bizottsággá tette, az az első Von der Leyen-bizottságban geopolitikai bizottsággá alakult át, és a mostani, a második Von der Leyen-bizottságról szerintem már most ki lehet mondani, hogy ez pártpolitikai bizottsággá alakult át.”
  • Az uniós támogatásokról azt mondta, hogy nem igényel alapszerződés-módosítást, azonban nagyon komoly hatásköri kérdéseket vet fel, és nyilván a konkrét javaslatoktól függően ezeket majd jogi szempontból is meg kell vizsgálni.
  • A magyar elnökségről pozitívan beszélt a miniszter. „Egyelőre a terveknek megfelelően haladunk előre. A magyar elnökséggel kapcsolatos politikai turbulenciák már az első naptól kezdve erősek voltak, ezért nyilván fokozott erővel kell nekünk dolgozni azon, hogy a kulcsfontosságú elnökségi prioritások valóban megvalósuljanak.”
  • A biztosjelöltekről néhány napon belül érkezhet felkérés, azonban Bóka János elmondta, hogy ez a miniszterelnök feladata, és ő fog erről érdemben kommunikálni.