A brit kormány megszünteti a lakóuszály migránsszállásként való használatát

2024.07.23. 20:48
A menekültügyi rendszer átalakításának részeként az új brit kormány megszünteti az Anglia déli partjainál horgonyzó Bibby Stockholm nevű lakóhajó menedékkérők elszállásolására való használatát – közölte kedden a brit belügyminisztérium.

Az akár 500 ember befogadására is alkalmas lakóuszályt az előző kormány jelölte ki migránsszállásnak, azzal a céllal, hogy amíg a bevándorlók menedékjogi kérelmeit feldolgozzák, ily módon csökkentsék a menedékkérők szállodai elhelyezésének napi mintegy nyolcmillió fontra (3,7 milliárd forint) rúgó költségét, ezáltal is korlátozva a „vonzóerőt”, amely Nagy-Britanniába csábítja az illegális bevándorlókat. A brit belügyminisztérium közölte, hogy az uszály használata a szerződés januári lejártával szűnik meg.

A Dorset partjainál horgonyzó Bibby Stockholmot emberjogi aktivisták börtönhajóhoz hasonlították, és embertelennek nevezték a használatát. Az ellenérzéseket táplálta az is, hogy tavaly egy menedékkérő meghalt a fedélzeten, egy vízszennyezési probléma miatt pedig több hétre egy másik helyre kellett átszállítani a hajón elhelyezett migránsokat.

Az új, munkáspárti kormány lépése a menekültügyi rendszer átalakítását célzó kormányzati törekvés része. A kabinet elképzelése szerint a menedékkérelmek feldolgozását átalakítják azon több tízezer bevándorló esetében, akiket szerintük a korábbi migránspolitika bizonytalanságban hagyott, és a kitoloncolás veszélye fenyegetett. Yvette Cooper belügyminiszter hétfői nyilatkozata szerint a menekültügyi rendszer átalakítása a következő tíz évben becslések szerint hétmilliárd fontot takarít meg a brit adófizetőknek.

A kormány emellett elvetette azt a korábbi tervet is, hogy az Egyesült Királyságba tengeri úton, többnyire kis lélekvesztőkön érkező illegális bevándorlókat Ruandába toloncolják. A brit belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Bibby Stockholm migránsszállásként való használatának meghosszabbítása a jövő évben több mint húszmillió fontba került volna.