Megszólaltak az oroszok az ukrán olajszankciókról

2024.07.23. 18:53
Oroszország jelenleg is szállít olajat Magyarországra és Szlovákiába – jelentette ki újságíróknak Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes kedden Moszkvában.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a Barátság kőolajvezeték Ukrajnán keresztül vezető déli ágán át történő olajszállítások Kijev általi leállításával kapcsolatban kijelentette: jelenleg folynak a szállítások.

„Azon dolgozunk, hogy ezek folytatódjanak. És hogy azok a partnereink, akik a Barátság útján kapták az olajat, továbbra is megkapják” – mondta a helyettes kormányfő kihangsúlyozva, hogy Oroszország érdekelt az energiahordozók szállításában.

Különösen azért, mert Magyarország, Szlovákia, Csehország sosem utasította vissza ezeket a mennyiségeket. Szállítani fogunk 

– tette hozzá.

Zaharova: Az olaj már régóta a manipuláció eszköze 

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője újságíróknak azt mondta, az energiahordozók Ukrajnán keresztül történő tranzitja már régóta manipuláció eszközévé vált Kijev számára, amelynek ezirányú lépéseit a Nyugat bátorította.

„Ez a tendencia egyre erősödött. Ez sajnos a kijevi vezetés Washington által ösztönzött politikája volt, amely mára már igazi, nemzetközi méretű terrorizmussá nőtte ki magát” – fogalmazott Zaharova.

Mint arról beszámoltunk, Ukrajna június vége óta szankciókkal akadályozza az Oroszországból Ukrajnán keresztül érkező kőolajat, így a szankciók alól mentesülő Magyarország, Szlovákia és Csehország is bajba kerülhet, ha nem tud alternatív megoldást találni az orosz függőségre. Magyarország az olajimport 70 százalékát Moszkvából – annak felét a Lukoiltól – kapja.