Légiriadó volt Tajvan fővárosában

2024.07.23. 14:58
Szirénák szólaltak meg, az utak kiürültek, és az embereket arra utasították, hogy maradjanak az épületekben Tajvan fővárosában, Tajpejben kedden, a kínai rakétatámadást szimuláló éves légvédelmi gyakorlaton.

A szirénák helyi idő szerint 13:30-kor (7:30) szólaltak meg a kötelező utcai evakuálási gyakorlatra, amely 30 percre gyakorlatilag lezárta a városokat Tajvan északi részén. A Wan'an elnevezésű gyakorlatra, amely örök békét jelent, sms-ben küldtek riasztást, amelyben arra kérték az embereket, hogy azonnal meneküljenek biztonságos helyre.

„Wan'an gyakorlat légvédelmi riadó. Rakéták támadják Tajvan északi részét. Keressenek menedéket a közelben” – állt a szövegben, amelyet éles riasztási hang kísért.

Kína, amelynek kormánya a demokratikusan kormányzott Tajvant saját területének tekinti, az elmúlt négy évben fokozta katonai nyomását, beleértve a szinte mindennapos vadászrepüléseket a sziget körüli égbolton. Lai Csing-te tajvani elnök, akit Kína „szeparatistaként” gyaláz, elutasítja Peking szuverenitási igényeit, és azt mondja, hogy csak a tajvani nép dönthet a jövőjéről. Többször felajánlotta már a tárgyalásokat Kínával, de elutasították.

Remélem, hogy tovább tudjuk fejleszteni harci erőnket, nemcsak azért, hogy megnyugtassuk az ország népét, hanem azért is, hogy a világ lássa az ország védelmére irányuló eltökéltségünket

– mondta Lai kedden a Tajvan keleti partján lévő Hualien légibázison a katonai személyzetnek, hivatalának közleménye szerint.

Kína soha nem mondott le arról, hogy erőszakot alkalmazzon Tajvan ellenőrzése alá vonása érdekében. A gyakorlaton a tajpeji rendőrség arra utasította a járműveket, hogy húzódjanak az utak szélére, és a már nem bent tartózkodó embereket arra utasították, hogy keressenek menedéket. Egyes üzletek és éttermek lehúzták a redőnyöket és lekapcsolták a villanyt – ezek a lépések arra irányultak, hogy csökkentsék annak kockázatát, hogy egy éjszakai támadás esetén célponttá váljanak.

A szirénák 30 perccel később megszólaltak, hogy minden rendben legyen. A déli Tainan városában a minisztérium által rendelkezésre bocsátott különálló felvételek szerint kedden kora hajnalban harckocsik dübörögtek az utcákon. A minisztérium szóvivője, Sun Li-fang a Hualien légitámaszponton újságíróknak elmondta, hogy a gyakorlatok során eddig nem történt semmi különösebben szokatlan a kínai hadsereg mozgásában a sziget körül – írja a Reuters.