Emmanuel Macron csak az olimpia után nevezi ki az új francia kormányt

2024.07.24. 08:21
Augusztus közepéig biztosan nem lesz új kormánya Franciaországnak. Emmanuel Macron szerint felfordulásokat okozna, ha a párizsi olimpia idején nevezné ki az új kabinetet.

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy a párizsi olimpia végéig nem nevez ki új kormányt – írja a BBC.

Erre azt követően került sor, hogy az Új Népfront, a baloldali koalíció, amely a legutóbbi választások után a legnagyobb frakciót alkotja majd a francia Nemzetgyűlésben, egy kevéssé ismert köztisztviselőt, Lucie Castets-t állította miniszterelnök-jelöltnek.

A javaslatra reagálva Macron azt mondta, hogy egy új kinevezés augusztus közepe előtt „rendetlenséget okozna”. A baloldali politikusok azzal vádolták az elnököt, hogy megpróbálja „megsemmisíteni a parlamenti választások eredményét”.

Emmanuel Macron elfogadta Gabriel Attal miniszterelnök lemondását, miután centrista pártjuk súlyos veszteségeket szenvedett a hónap elején lezárult parlamenti választásokon. Attal és miniszterei azonban beleegyeztek, hogy ügyvivő kormány formájában maradnak, amíg a helyükre nem nevezik ki az utódokat.

A francia rendszerben az elnök hagyományosan olyan miniszterelnököt nevez ki, aki képes többséget szerezni a nemzetgyűlésben. Jelenleg egyetlen pártnak sincs többsége, de az NFP az 577 képviselői helyből legalább 182-t birtokol, így a legerősebb helyzetben van ahhoz, hogy jelöltet javasoljon.

Felborult a francia politikai paletta

Korábban arról írtunk, hogy július 7-én, egy héttel az első forduló után tartották Franciaországban az előrehozott parlamenti választás második fordulóját, ahol a francia Nemzetgyűlés 577 mandátumából még 501 kiadóra várt.

Az első fordulót magabiztosan a Marine Le Pen fémjelezte, Jordan Bardella által vezetett Nemzeti Tömörülés (RN) nyerte, amely az összes szavazat 33 százalékát szerezte, az 577 egyéni körzetből közel 300-ban az élen végezve.

Azonban a választási rendszer szerint az első fordulóban csak az a jelölt szerez mandátumot, akire a szavazatok 50 százaléka plusz egy szavazat érkezett, így mindössze 76 jelölt szerzett parlamenti helyet az első forduló után.

Ez alapvetően Le Penéknek segített volna, azonban az Emmanuel Macron francia elnököt támogató centrista-liberális Ensemble! (jelentése: Együtt) pártszövetség, illetve a szélsőbaloldaltól a kommunistákon át a zöldeken keresztül a szociáldemokratákig terjedő Új Népfront (NFP) jelöltjei a június 30-i első forduló után összesen 221 helyen léptek vissza egymás javára.