Felfüggesztették a manchesteri repülőtéren embereket verő rendőrt

2024.07.25. 14:09

A videók, amelyeken a rendőr látható, amint egy hason fekvő férfi fejét rugdossa és tapossa, politikai vitát váltottak ki Nagy-Britanniában arról, hogy a rendőrök által alkalmazott erőszak arányos és indokolt volt-e vagy sem, közölte a CNN.

A Greater Manchester Police (GMP) szerint a közösségi médiában közzétett felvételek egy olyan incidenst mutatnak, amely azután kezdődött, hogy három rendőr megsérült egy „erőszakos támadásban”, köztük egy rendőrnő, aki orrtörést szenvedett.

A rendőrség azonban hozzátette, hogy a videókon látható esemény „valóban sokkoló” volt, ezért teljes körű vizsgálat indult az ügyben. Csütörtökön bejelentették, hogy „a rendelkezésre álló további információk alapos felülvizsgálatát követően” felfüggesztették a tisztet minden szolgálat alól.

A videók szerdán kezdtek el keringeni, gyorsan terjedtek a közösségi médiában, és felháborodást váltottak ki mind a közvélemény, mind egyes politikusok körében. Az egyik videón egy földön fekvő férfi volt látható, akire legalább két rendőr sokkolót szegezett. Az egyik rendőr közelebb ment a férfihoz, és arcon rúgta, miközben a sokkolót tartotta a kezében, majd a fejére taposott.

Később ugyanezen a videón egy másik férfit földre vittek, aki a közelben ült és kezei a levegőben voltak, miután egy rendőr sokkolót fogott rá. Miután ez a férfi letérdelt a földre, az egyik rendőr rugdosni kezdte, majd egy másik rendőr a földre kényszerítette, és úgy tűnt, megpróbálta a kezeit lefogni. A videón látszott, hogy az akció a repülőtér földszintjén, több lift előtt történt. A férfiak állapota az összecsapást követően nem tisztázott.

Kommentárok a felkavaró felvételekhez

A videókon megörökített események szerda este tüntetéseket váltottak ki a GMP rochdale-i központja előtt. A helyszínről készült videókon látható volt, amint nagy tömeg gyűlt össze a rendőrőrs előtt, és azt kiabálták, hogy „GMP szégyelld magad”.

Csütörtök reggel Wasim Chaudhry, a GMP rendőrfőnök-helyettese azt mondta, hogy a tüntetés incidensek nélkül ért véget.

Megértjük az emberek hatalmas aggodalmát és aggodalmát, amit a válaszunk miatt éreznek, és teljes mértékben tiszteletben tartjuk a jogukat, hogy békésen demonstrálják a nézeteiket

− mondta a rendőrfőnök-helyettes.

„Tudjuk, hogy a manchesteri repülőtéren történt incidensről készült felvétel, amely széles körben kering, olyan eseményt mutat, amely valóban sokkoló, és amely miatt az emberek joggal aggódnak” − mondta Chaudhry a nyilatkozatban. „Az ilyen erő alkalmazása egy letartóztatás során szokatlan esemény, és megértjük, hogy ez riadalmat kelt” − tette hozzá.

Több brit politikus is elítélte a videókon látható bántalmazást. Andy Burnham, Greater Manchester polgármestere az X-en közzétett bejegyzésében „nyugtalanítónak” nevezte a videókat.

Paul Waugh, Rochdale helyi képviselője szintén az X-en írta, hogy „rendkívül aggódik” a manchesteri repülőtérről készült „megdöbbentő” felvételek miatt, és megjegyezte, hogy aggodalmát fejezte ki a rendőrségnek. A letartóztatott férfi egy rochdale-i lakos − mondta Waugh, hozzátéve egy későbbi bejegyzésében, hogy beszélt a férfi családjával, és pénteken találkozik velük.

Diana Johnson brit belügyminiszter az X-en azt közölte, hogy „tudomásul vette a felkavaró felvételeket”, és „megérti a közvélemény aggodalmát”, de nem minden törvényhozó ítélte el a rendőrségi akciókat. Richard Tice, a Reform UK frakcióvezető-helyettese és a jobboldali populista párt öt nemrég megválasztott képviselőjének egyike egy televíziós interjúban azt mondta, hogy a videó „nem elkeserítő”, hanem inkább „megnyugtató”, hogy a rendőrök „komoly problémára” reagálnak.