A Kennedy-gyilkosságot vette alapul Donald Trump merénylője

2024.07.25. 05:53
A republikánus elnökjelölt, Donald Trump merénylője a gyűlés előtti napon arra keresett rá az FBI igazgatójának vallomása szerint, hogy John F. Kennedy gyilkosa milyen messziről adta le a halálos lövést. Ettől függetlenül a hatóságoknak még mindig nincsen tiszta képe arról, hogy miért próbálta megölni Thomas Matthew Crooks Trumpot, de az már biztos, hogy tudatosan tervezte az akciót.

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, pennsylvaniai gyűlésén meglőtték Donald Trump republikánus elnökjelöltet, akinek merénylőjét – a 20 éves Thomas Matthew Crooksot – azonnal likvidálták a mesterlövészek. A lövész a lőszereket egy automatából vásárolta, előtte pedig drónnal többször is körbepásztázta a területet, hogy felkészüljön az akciójára. Később kiderült, hogy civilek is levideózták az elkövetőt, amint pozícióban fekszik, valamint egy testkamerás felvétel is kiszivárgott, mely szerint a titkosszolgálat is tudott a lövészről. A merényletnél elkövetett sorozatos hibák következében Kimberly Cheatle, a titkosszolgálat igazgatója lemondott pozíciójáról.

Szerdán újabb információk láttak napvilágot az esettel kapcsolatban. A Sky News tudomása szerint Thomas Crooks a merényletet megelőző napon utánanézett a John F. Kennedy elnök elleni merényletnek és annak részleteinek – ezt Chris Wray, az FBI igazgatója közölte. 

Wray egy amerikai politikusokból álló bizottság előtt elmondta, hogy Thomas Crooks július 6-a körül „nagyon is összpontosított” Trumpra és a pennsylvaniai gyűlésére. A Google-ön arra keresett rá, hogy „milyen messze volt Oswald Kennedytől” – állította Wray.

A keresés Lee Harvey Oswaldra utal, aki 1963. november 22-én meggyilkolta Kennedyt.

Crooks ugyanazon a napon regisztrált a gyűlésre, amikor ezeket a kereséseket végezte. Az FBI igazgatója azt mondta, hogy az FBI-nak még mindig nincs „tiszta képe” a fegyveres indítékáról.

Korábban a nyomozók megtalálták a fegyveres drónját, amellyel kapcsolatban Wray megerősítette, hogy a gyűlés helyszínének közelében repült körülbelül két órával a merényletkísérlet előtt. Az FBI három „viszonylag durva” robbanószerkezetet is talált – kettőt a fegyveres autójában, egyet pedig az otthonában.