Financial Times: Nem támogatja a magyar–szlovák kérést az EB az ukrán olajszankciókkal szemben

2024.07.25. 13:12 Módosítva: 2024.07.25. 14:53
A Financial Times szerint az Európai Bizottság tagjainak nagy része nem állt Magyarország és Szlovákia mellé Ukrajna orosz olajra kivetett szankcióival kapcsolatban. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a lapnak úgy fogalmazott: „Brüsszelnek több időre van szüksége ahhoz, hogy összegyűjtse a bizonyítékokat és jogilag elemezze a helyzetet”.

Az Európai Bizottság nem támogatja Magyarország és Szlovákia azon kérését, hogy sürgesse meg Kijevet az orosz Lukoil olajtársasággal szemben kiszabott szankciók feloldására – írja az Unian ukrán hírügynökség a Financial Timesra hivatkozva. 

Mint ismert, Ukrajna szankciókkal akadályozza az Oroszországból Ukrajnán keresztül érkező kőolajat, így a szankciók alól mentesülő Magyarország, Szlovákia és Csehország is bajba kerülhet, ha nem tud alternatív megoldást találni az orosz függőségre.

Az érintett országok ezért arra kérik az Európai Bizottságot, hogy kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával egy lehetséges kereskedelmi megállapodásról. 

Brüsszelnek azonban több időre van szüksége ahhoz, hogy bizonyítékokat gyűjtsön és jogilag értékelje a helyzetet

– fogalmazott a lap szerint Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke. Az alelnök álláspontját tizenegy tagállam támogatta az uniós országok kereskedelmi képviselőinek legutóbbi ülésén, és senki sem állt Budapest és Pozsony mellé – tették hozzá. 

Egy másik diplomata az üggyel kapcsolatban megjegyezte: az Ukrajnával kötött kereskedelmi megállapodásnak biztonsági záradéka lehetővé teszi, hogy Kijev megszakítsa a szállításokat. Emellett „Ukrajna szerint ugyanannyi olaj folyik át [a Barátság kőolajvezetéken], mint korábban, csak más cégek segítségével”. 

A Financial Times cikkében megjelent információk miatt lapunk megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Az Európai Bizottság szerint nem jelent gondot a Lukoil-korlátozás

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte, a kőolajszállítás ukrán korlátozásáról szóló, a magyar és a szlovák kormány részéről küldött levelet Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos hétfőn megkapta. Az abban foglaltak az Európai Bizottság elemzi, további információt gyűjt, majd amikor minden tény és vonatkozó információ rendelkezésre áll, a testület „döntést fog hozni”.

Hangsúlyozta: az ügyet illetően csak az Európai Bizottság hozhat döntést.

Közölte továbbá, hogy a bizottság rendelkezésére álló információk szerint a szállítás korlátozásának nincs közvetlen hatása az Európai Unió olajellátására. „Nem áll fenn közvetlen probléma a két érintett ország esetében” sem, mivel mindkét országnak 90 napos tartaléka van, az EU szabályozásoknak megfelelően. Az Európai Bizottság most olyan megoldást keres, amely minden félnek megfelelő – tette hozzá az uniós szóvivő.

Arra vonatkozóan, hogy a kőolajszállítás ukrán korlátozására válaszul Magyarország egyoldalúan leállíthatja-e Ukrajna számára biztosított elektromosáram-szolgáltatását az Európai Bizottsággal előzetesen folytatott konzultáció nélkül, a szóvivő azt mondta: egy ilyen esetre vonatkozóan jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő információ – olvasható az MTI-n.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.