Felfüggesztették a szexuális zaklatással vádolt budapesti metropolita kormányzását

2024.07.25. 22:01
Az Orosz Ortodox Egyház felfüggesztette Hilarion Alfejev budapesti és magyarországi metropolita kormányzását, amíg kivizsgálják az ügyeit és tart az eljárás vele szemben. A zsinati jegyzőkönyvben már az új bizottsági elnökök nevét is rögzítették.

Bizottságot állított fel az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa a budapesti és magyarországi egyházmegye ügyeinek vizsgálatára, és az eljárás idejére felfüggesztette Hilarion Alfejev budapesti és magyarországi metropolita kormányzását – írja az MTI.

Az Orosz Ortodox Egyház honlapján csütörtökön megjelent zsinati jegyzőkönyv szerint Hilarion metropolitát felfüggesztették a zsinati bibliai és teológiai bizottsági elnöki, valamint a teológiai és teológiai oktatással foglalkozó zsinatközi jelenlét bizottságának elnöki tisztségével kapcsolatos teendői alól is.

A zsinat mindkét bizottság megbízott elnökévé Mefogyij Zinkovszkij jegorjevszki püspököt nevezte ki, a budapesti és magyarországi egyházmegye ideiglenes igazgatásával pedig ideiglenesen a Nyugat-Európa pátriárkai exarcháját, Nyesztor Szirotenko korszuni és nyugat-európai metropolitát bízta meg.

Hilarion a 2022 júniusi budapesti kinevezéséig volokalamszki metropolita és a külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöke volt az Orosz Ortodox Egyháznál.

Szexuális zaklatással vádolták

Ahogy arról korábban az Index is beszámoltegy esetleges szexbotrány bontakozhat ki Hilarion (világi nevén Grigorij Alfejev) körül. Gurij Szalimov az orosz ortodox egyház püspöke, akit 1999-ben a párizsi központú Korszun egyházmegye éléről zaklatási vádak után váltottak le, és a magadáni egyházmegyébe nevezték ki.

Andrej Kurajev ortodox teológus blogján megjelent egy jegyzet Mentsük meg Hilarion metropolitát címmel. 

Nagyon ajánlom a zsinatnak, hogy Hilariont hívják vissza Oroszországba. Bár Orbán a barátja, az ő mindenhatóságában sem szabad hinni. A bíróságok és a sajtó még Magyarországon is utána tud menni a történetnek. Ami hasonló ahhoz, ami miatt Gurij Szalimov püspöknek Párizsból egészen Magadánig kellett menekülnie. És ha ez a keserű történet hozzám eljutott, akkor másokhoz is el fog jutni

− írta Kurajev (Hilarion legalább kétszer személyesen találkozott Orbán Viktorral az utóbbi években, sajtóbeszámolók szerint leginkább a keresztényüldözésről tárgyaltak).