Az Obama házaspár is támogatja Kamala Harrist az amerikai elnökválasztáson

2024.07.26. 13:08
Barack Obama Kamala Harris alelnököt támogatja a demokraták elnökjelöltjeként. Barack Obama volt elnök és Michelle Obama volt first lady közös nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy szerintük Harris rendelkezik „azzal a vízióval, karakterrel és erővel, amelyet ez a kritikus pillanat megkövetel”.

A jelentések szerint Barack Obama a több mint 100 prominens demokrata között volt, akikkel Kamala Harris beszélt, miután Joe Biden elnök múlt vasárnap bejelentette, hogy kiszáll a versenyből. Obama egy akkori nyilatkozatában méltatta Biden kilépését, de nem támogatta Harrist.

Az amerikai alelnök már megszerezte a demokrata küldöttek többségének támogatását, és ezzel jó úton halad afelé, hogy a párt augusztusi konvencióján ő legyen a hivatalos jelölt. Obamáék pénteki nyilatkozatukban úgy fogalmaztak, hogy „nem is lehetne nagyobb öröm számukra, hogy támogatják”. Megfogadták, hogy „mindent megteszünk” a megválasztásáért.

Egyetértünk Biden elnökkel, Kamala választása az egyik legjobb döntés volt, amit valaha hozott. Az önéletrajza bizonyítja ezt

– áll a házaspár közleményében.

Kalifornia államügyészeként, amerikai szenátorként, majd alelnökként szerzett tapasztalatait idézték. „De Kamala több mint önéletrajz” – folytatódott a közlemény. „Megvan benne a vízió, a jellem és az erő, amit ez a kritikus pillanat megkövetel” – fogalmaztak.

Nincs kétségünk afelől, hogy Kamala Harrisben pontosan megvan az, ami ahhoz szükséges, hogy megnyerje ezt a választást és eredményeket érjen el az amerikai nép számára. Egy olyan időszakban, amikor a tét még soha nem volt ilyen nagy, ő mindannyiunknak okot ad a reményre

– olvasható az Obama házaspár nyilatkozatában. Kamala Harris számos kampányrendezvényt tartott szerte az Egyesült Államokban azóta, hogy Joe Biden visszalépett a versenytől. Harris az eddigi kampányrendezvényeken használt nyelvezetét megismételve célba vette a szerinte „szélsőséges” republikánusokat és a „kudarcot vallott” politikát. „Mi be akarjuk tiltani a támadófegyvereket, ők pedig a könyveket” – mondta.

Donald Trump  republikánus elnökjelölt  csütörtökön már támadta új riválisát.

Hazug Kamala Harris egy radikális baloldali marxista, és még rosszabb!

– írta részben csupa nagybetűvel írt bejegyzésében a Truth Social nevű közösségimédia-platformján.

Trump azt is visszautasította, hogy részt vegyen egy televíziós vitán Harrisszel, amíg hivatalosan meg nem erősítik, hogy ő a párt jelöltje. Arra utal, hogy a demokraták „még mindig várnak valakit, aki »jobb«” – közölte a BBC.