Felvette a világörökségi listára az UNESCO a Gázai övezet legrégebbi kolostorát

2024.07.26. 20:13
Az UNESCO Világörökség Bizottsága úgy döntött, hogy felveszi a világörökségi listára a Gázai övezet középső részén fekvő Tell Umm al-Amr-i Szent Hilarion-kolostort.

A döntésre sürgősségi eljárás keretében került sor, tekintettel „a Gázai övezetben folyó konfliktus miatt e világörökségi színhelyre leselkedő veszélyekre”. A helyszínt egyúttal felvették a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is. A bizánci időben épület kegyhely egy faluban található, amely alig tíz kilométerre fekszik Gázavárostól.

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) bizottsága 46. ülésszakán jelentette be a döntést pénteken, Újdelhiben. Ezzel mind a kolostor kivételes egyetemes értékét, mind a küszöbönálló veszéllyel szembeni védelem kötelességét elismerték.

A Tell Umm al-Amr-i Szent Hilarion-kolostort, a Közel-Kelet egyik legrégebbi kolostorát Szent Hilarion alapította, és az első szentföldi kolostori közösség otthona volt − közölte az UNESCO a döntésről kiadott közleményében.

Az Ázsia és Afrika közötti kereskedelmi útvonalak kereszteződésénél fekvő kolostor a vallási, kulturális és gazdasági érintkezés központja volt, és a bizánci kor sivatagi kolostorainak fellendülését jelképezte.

 − írták.

„Nagyon fontos számunkra a felvétel [a világörökségi listára], mert reményt nyújt a gázaiaknak, akik elmenekülnek otthonukból, nincs élelmük, fedél a fejük felett, sem vizük” − közölte egy palesztin képviselő Újdelhiben. „Ezzel azt üzenjük nekik, hogy nem feledkeztünk meg róluk” − tette hozzá.

A palesztin képviselő felszólított minden országot: kérjék Izraeltől, hogy ne vegyen célba kulturális javakat Gázában, továbbá haladéktalanul és véglegesen vessen véget a háborúnak.