Soha nem látott videók a World Trade Center tornyainak összeomlásáról

2024.07.28. 09:29
A 2001. szeptember 11-én történt terrortámadásokról készült képsorokat már mindenki látta, azonban Kei Sugimoto felvételei új betekintést adnak a tragédiába.

2001. szeptember 11. – egy dátum, amelyre mindenki emlékszik. Ekkor vezetett az al-Káida terrorszervezet két repülőgépet a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba, valamint egyet a Pentagon arlingtoni épületébe.

Egy negyedik gépet is eltérítettek a merénylők, amellyel a washingtoni Fehér Házba akartak csapódni, ám a gép 15 percre a célpontjától, a pennsylvaniai Shanksville mellett zuhant le.

Az esemény megrázta az egész világot, valamint az Egyesült Államok Afganisztán elleni háborúja és az ország megszállása okának is tekinthető. A WTC tornyainak leomlásáról készült képsorokat valószínűleg mindenki látta, ám a HVG nemrég új videókra lett figyelmes.

A felvételeket Sugimoto Kei történészi felhasználás céljából tette közzé a YouTube-on, az 57 perces, vágatlan verzió mellett egy 6 perces, rövidített videót is feltöltött. Sugimoto egy Sony VX2000 kamerával készítette a filmet, amelyhez telekonvertert használt, így közelről, magas felbontásból látszik az ikertornyok sorsa.

A képsorok a már lángoló épületekkel indulnak, és akkor érnek véget, amikor a második felhőkarcoló is összeomlik.