Ismét környezeti katasztrófa történt a Fülöp-szigeteknél

2024.07.28. 14:08
Három napon belül a második tankerhajó süllyedt el a Fülöp-szigetek partjainál, a parti őrség közlése szerint ismét olajszivárgás történt, a mentés akár két hetet is igénybe vehet.

Armando Balilo ellentengernagy elmondta, hogy a három hajóval kiérkező egységeik olajszivárgást észleltek, ezért az olajfolt szétterjedésének megakadályozására egy vízen lebegő barikádot helyeztek el a víz felszínén.

A PCG Bataan tartományért felelős vezetője, John Encina közölte, hogy az MTKR Jason Bradley nevű hajó külön rakományt nem, csak üzemanyagot szállított az elsüllyedésekor. Hozzátette, hogy mentését hamarosan elkezdik, ami legalább egy, de akár két hétig is eltarthat.

A Fülöp-szigetek partvidékén rövid időn belül ez volt a második hajókatasztrófa: csütörtökön egy Fülöp-szigeteki zászló alatt közlekedő, 1,4 millió liter olajat szállító tartályhajó, az MT Terra Nova süllyedt el a fővárossal szemben, a Manila-öbölben fekvő Limay város közelében – írja az MTI.

Armando Balilo közölte, hogy az MT Terra Nova olajszivárgását sikerülhet késleltetniük, miután búváraik a hajó fedélzetén megkezdték a kilenc olajtartály szivárgó részeinek beazonosítását és tömítését, amit várhatóan hétfőn befejeznek.

Ha sikerrel járnak, akkor a maradék olaj kiszivattyúzása is elkezdődhet majd az elsüllyedt hajóból. Megerősítette ugyanakkor, hogy a hajóból eddig kiszabadult olaj időközben elérte a Manilai-öböl északi parti vizeit, de hangsúlyozta, hogy az eddig kiszivárgott olajmennyiség kezelésével egyelőre meg tudnak birkózni.