Sárlavina pusztított egy turistáktól hemzsegő területen Kínában

2024.07.28. 14:50
Legalább tizenketten meghaltak vasárnap Kína délkeleti részén egy turistaövezetben, miután a trópusi vihar okozta heves esőzések eláztatták a régiót és sárlavina zúdult egy turistaházra – közölte a kínai állami média.

A sárlavina helyi idő szerint vasárnap reggel nyolc óra körül zúdult egy lakóházra Hunan tartomány Hengjang városában, 21 embert ejtett csapdába, tizenketten meghaltak, hat sérültet sikerült kimenteni – jelentette a CCTV kínai állami televízió az MTI tájékoztatása szerint. 

A jelentés szerint a sárcsuszamlást az esőzések miatt a hegyekből lezúduló víz okozta, miután a térségben 24 óra alatt mintegy 30 centiméter eső esett.

Eközben az északkelet-kínai Csilin tartomány Lincsiang városában az árvízi munkálatok alatt két tisztviselő eltűnt, köztük a város alpolgármestere. A régióban 27 ezer embert kellett evakuálni, több száz gyár pedig felfüggesztette működését – közölte az állami televízió, hozzátéve, hogy a tartomány fokozott figyelmeztetést adott ki a hirtelen áradásokra.

A Tajvanon és a Fülöp-szigeteken is végigsöprő Gaemi tájfun Kínát elérve vasárnap trópusi viharrá gyengült, de heves esőzései és viharos szele miatt több halálos áldozatot is követelt. A kínai Fucsien tartományban 630 ezer embert érintett, akiknek felét ki kellett telepíteni lakóhelyéről.