Szijjártó Péter: Egy közel-keleti háború kirobbanása drámai hatásokkal járna

2024.07.28. 14:28
Hazánk határozottan elítéli a Hezbollah legújabb rakétatámadását Izrael ellen. A légicsapásban legalább egy tucatnyi gyermek és fiatal halt meg. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az ilyen támadások jelentősen megnövelik egy országhatárokon átívelő, az egész Közel-Keletet lángba borító háború kirobbanásának kockázatát

Magyarország határozottan elítéli a Hezbollah újabb rakétatámadását Izraellel szemben, amelyben különösen fájdalmas módon sok gyermek is áldozatul esett – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Az ilyen támadások jelentősen megnövelik egy országhatárokon átívelő, az egész Közel-Keletet lángba borító háború kirobbanásának kockázatát. A mostani globális biztonsági helyzetben egy közel-keleti háború kirobbanása drámai hatásokkal járna, ezért a nemzetközi közösségnek, ha valamikor, hát most meg kell sokszoroznia az erőfeszítéseit annak érdekében, hogy továbbra is elkerülhető legyen a közel-keleti válság eszkalációja” – szögezte le a miniszter.

Mint ahogy azt az Index megírtaszombaton rakéta csapódott egy golán-fennsíki falu focipályájába, ahol legalább 12 ember, köztük gyerekek és fiatalok haltak meg. A Reuters értesülései szerint az izraeli hadsereg (IDF) a libanoni iszlamista terrorszervezetet, a Hezbollahot okolja a támadásért, ám a Hamász szövetségesei tagadják, hogy bármi közük lenne az akcióhoz.

A zsidó állam és a libanoni terrorszervezet nagyjából 10 hónapja folytat fegyveres harcokat a két ország közti demarkációs vonalon, szakértők viszont attól tartanak, hogy a szombati támadás akár egy teljes körű háborúhoz is vezethet Izrael és a  Hezbollah között – ami regionális  bevonódást is eredményezhet a környező arab országoktól.