Folytatódik az üzengetés, most a lengyel külügyminiszter kritizálja Orbán Viktort

2024.07.29. 14:17
Orbán Viktor több kérdésben elszigeteltnek tűnik a lengyel külügyminiszter szerint, holott éppen ő az, aki szolidaritást kér Európától. Radoslav Sikorski minderről egy angol nyelvű, a V4-gyel foglalkozó portálnak nyilatkozott.

„Nem engednénk, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Varsó utcáin” –  mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a Visegrad Insight nevű angol lapnak. A lengyel diplomácia vezetője kijelentette: mindenki úgy ítéli meg a szuverenitását, ahogyan jónak látja.

A lap többek között az európai perspektívákról, a béke kilátásairól, a Lengyelország által az EU-ban javasolt új transzatlanti stratégiai kommunikációs kezdeményezésről és a közép- és kelet-európai szövetségek rugalmasságáról beszélgetett a miniszterrel, de azt a kérdést is feltette neki, hogy nem jelentenek-e problémát Orbán Viktor közelmúltbeli utazásai Hszi Csin-ping kínai elnökhöz és Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz?

Radoslaw Sikorski leszögezte, hogy szeretné látni ezeknek a találkozásoknak a hatását, és amellett, hogy a magyar miniszterelnök komoly PR-tevékenységét elismeri, megemlítette, hogy az Európai Unió Külügyi Tanácsának ülésén Magyarország álláspontja nem kapott támogatást. Sikorski szerint Orbán Viktor „elszigeteltnek tűnik”, holott éppen ő az, aki szolidaritást kér Európától az olajellátás kérdésében.

Vita alakult a Külügyi Tanács ülését illetően – a magyar elnökség idején – a helyszínnel kapcsolatban is. Radoslaw Sikorski kompromisszumként azt javasolta, hogy Ukrajnában, Lembergben vagy akár Munkácson legyen, amit  – a lengyel miniszter szerint – Szijjártó Péter magyar külügyminiszter először lelkesen fogadott, majd megvétózta a javaslatot.

Nem látom, hogy Magyarország Moszkva és Brüsszel közé helyezkedve növelni tudná befolyását, ehelyett inkább mindenkit irritál

– vélekedett a lengyel külügyminiszter, aki szerint Lengyelország és Csehország elkötelezett Ukrajna megsegítése mellett, Szlovákia semleges fokozatba kapcsolt, Magyarország pedig útban van. A lengyel politikus úgy véli, hogy a visegrádi csoport csak olyan témákban tud fellépni, ahol közösek az érdekek.

Feszült viszony

Lengyelországgal a közelmúltban lett feszültebb Magyarország viszonya. Ahogy azt az Index is megírta, legutóbb a lengyel külügyminiszter-helyettes bírálta Orbán Viktor tusványosi beszédét, elmondása szerint a magyar miniszterelnök lengyelellenes, és jobban tenné, ha új szövetséget alapítana Putyinnal.

Szijjártó Péter válaszában arról írt, eddig a lengyel–magyar barátságra való tekintettel tűrték Varsó képmutatását és provokációit, de most betelt a pohár.