Lukasenka kegyelmet adott, nem végzik ki a német ápolót Belaruszban

2024.07.30. 20:24
Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök kegyelemben részesítette kedden a terrorcselekmény elkövetése címén halálra ítélt német állampolgárt – közölte az államfői hivatal sajtószolgálata. Korábban a belorusz hatóságok nem ismertették a váddal kapcsolatos részleteket, ennek ellenére a halálos ítéletet június 24-én kimondta a minszki bíróság.

„Az államfő – mérlegelve minden körülményt – kegyelmi döntést hozott” – ismertette a közlemény. Rico Krieger, akit a terrorizmus vádjával Belaruszban halálra ítéltek, a Belarusz-1 helyi hírtelevíziónak nyilatkozva már a múlt héten jelezte: elnöki kegyelemben reménykedik.

„Nagyon remélem, hogy Lukasenka elnök kegyelemben részesít” – jelentette ki akkor a 30 éves katonaorvos.

Mint azt korábban megírtuk, a 16 perces riportban egyetlen, a Rico Krieger bűnösségére utaló bizonyítékot sem tártak fel. Szokatlanul üres cellában ült, megbilincselve, és a rácsokon túli kamerának ismerte el, hogy Ukrajna megbízásából cselekedett. A könnyeivel küszködve fordult a német kormányhoz, mielőtt „túl késő lenne”.

AZ is FELVETŐDÖTT, MINSZK MOSZKVÁNAK PRÓBÁL SEGÍTENI ABBAN, HOGY KISZABADÍTSÁK AZ OROSZ BIZTONSÁGI SZOLGÁLAT, AZ FSZB BÉRGYILKOSÁT, AKIT NÉMETORSZÁGBAN BÖRTÖNÖZTEK BE.

A Vjaszna Emberi Jogi Központ nevű fehérorosz civilszervezet szerint Krieger halálos ítéletét június 24-én mondta ki a minszki bíróság, miután az ügyészség terrorizmussal, zsoldostevékenységgel, valamint szélsőséges szervezet létrehozásával és Belaruszban elkövetett robbantások szervezésével vádolta meg.

Az SZB. Belarusz Szevodnya című helyi lap szerint Kriegert az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szervezte be 2023 őszén. A belorusz hatóságok állítása szerint Krieger egy házi készítésű robbanószerkezettel felrobbantott egy vasútvonalat Ozeriscse állomásnál.

Rico Krieger nem fellebbezett a halálos ítélet ellen, amely így jogerőre emelkedett. Később azonban elnöki kegyelemért folyamodott. Érdemes azt is kiemelni, hogy Belarusz az egyetlen európai ország, ahol a halálbüntetést mind a mai napig végrehajtják, Rico Krieger pedig az első nyugati állampolgár, akit a legsúlyosabb büntetéssel sújtottak. Elemzők nem tartják kizártnak, hogy az ítélet célja egy fogolycsere kikényszerítése.

A berlini és a minszki külügyminisztériumok már előzőleg jelezték, hogy egyeztetnek a német állampolgár ügyében – összegezte az MTI.

Robbanás az állomáson

A 29 éves Rico Krieger a LinkedIn-profilja szerint a berlini Vöröskereszt mentőápolója, aki 2015–2016 között az Egyesült Államok nagykövetségén őrző-védő feladatokat látott el, a Pond Security alkalmazottjaként. Egyéb részleteket a munkáltatók nem árultak el.

A belorusz hatóságok nem ismertették a váddal kapcsolatos részleteket, ami halálbüntetéssel kapcsolatos ügyekben „bevett gyakorlat” az Aljakszandr Lukasenka által vezetett autoriter rendszerben.

A bírósági tárgyalás már júniusban befejeződött, a rezsimhű újságírók azonban csak a napokban tudósítottak arról, hogy Kriegert hat vádpontban találták bűnösnek. Az egyik szerint csatlakozott a Belaruszban „terroristának” tartott Kalinouski-ezredhez. Tőlük és az ukrán biztonsági szolgálattól, az SZBU-tól kapott utasítások alapján kellett robbanóanyagot elhelyeznie a Minszktől keletre található Azjariscsa állomáson, ahol valóban bekövetkezett egy robbanás, amelynek azonban még sérültje sem volt.

Másnap azonban letartóztatták, pedig a Kalinouski-ezred cáfolta, hogy a német a „harcosuk” volt. A kapcsolatot a belorusz tévében bemutatott riport sem bizonyította. Ehelyett titkosított e-mailekről készült képernyőképekkel próbálták igazolni, hogy Krieger más, Ukrajnában harcoló külföldi alakulattal is kommunikált.