Meghalt a cukrász, akinek a tiramisut köszönhetjük

2024.07.30. 11:19
Vasárnap, 81 éves korában elhunyt Roberto „Loli” Linguanotto, az olasz cukrász, akiről úgy tartják, hogy ő találta fel az ikonikus tiramisu desszertet.

A „tiramisu atyjaként” emlegetett Linguanotto Olaszországban hunyt el, miután hosszú ideje küzdött egy meg nem nevezett betegséggel. A híres cukrász az 1970-es évek elején alkotta meg a kulináris klasszikust, miközben az észak-olaszországi Trevisóban, az Alle Beccherie nevű neves étteremben dolgozott, írja cikkében a Daily Mail.

Az édességnek számos eredettörténete van, többek között az egyik szerint Linguanotto véletlenül mascarponét cseppentett egy tál cukorba és tojásba. A helyiek szerint Linguanotto ezután Alba di Pillo-Campeol, az Alle Beccherie tulajdonosának, Ado Campeolnak a felesége segítségével tökéletesítette a kávéízű desszert receptjét.

Később állítólag Campeol felesége adta hozzá az eszpresszóba áztatott babapiskótát a desszerthez.

A mindössze hat összetevőből – tojás, babapiskóta, cukor, mascarpone, kávé és kakaó – készült desszertet eredetileg „Tirame Sù”-nak keresztelték el, ami lefordítva annyit jelent, hogy „dobj fel”.