Bíróság előtt a kaliforniai tűzvész okozója

2024.07.30. 10:58
Bíróság elé állt egy férfi, akit azzal vádolnak, hogy ő okozta a kaliforniai erdőtüzet, amely több mint 370 000 hektárnyi földet égetett le, épületek sokaságát pusztította el, és ezreket kényszerített otthonuk elhagyására.

A 42 éves gyanúsított, Ronnie Stout hétfő délután jelent meg a bíróságon gyújtogatás vádjával, ugyanis egy égő autót lökött egy szakadékba, melyről korábban már beszámoltunk. A tűz immár a 6. legnagyobb, amelyet az államban feljegyeztek, négy megyében, Sacramentótól mintegy 100 mérföldre északra ég, 373 357 hektáron pusztított − ez a terület valamivel nagyobb, mint Los Angeles.

A tűz 109 épületet pusztított el, és csak 12 százalékát sikerült megfékezni. Több mint 8000 embert szólítottak fel, hogy hagyja el otthonát. A gyanúsított a helyi sajtó beszámolói szerint nem tett vallomást. A megyei bíró elrendelte, hogy óvadék kiszabása nélkül maradjon előzetes letartóztatásban, számolt be róla a BBC.

A tűzben eddig nem jelentettek halálesetet vagy sérülést. Egy menekülő férfi szerdán kénytelen volt hátrahagyni két kutyáját és kölykeit, miután teherautója lerobbant. A mentőszolgálat munkatársai 1,5 mérföldet (2,4 kilométert) futottak a tűzvész sújtotta területen keresztül, hogy megmentsék a kölyköket. A felnőtt kan azonban nem élte túl a tűzvészt. A kölykök egy helyi állatmentő szervezet gondozásába kerültek. Az előbb említett kutyákon kívül több mint 60 nagy testű állatot, köztük teheneket és lovakat, valamint 80 kisállatot, főként háziállatokat fogadott be a tűz kitörése óta.

A hőhullám és a viharos szél hozzájárult a kaliforniai tűzvihar gyors növekedéséhez. Már több mint száz tűzeset történt idén a térségben, de nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Kanadában is gyakoriak az erdőtüzek, köztük az egyik Albertában. A tűz végigsöpört Jasper városán − az épületek mintegy 33 százalékát elpusztítva, és továbbra is ég a Jasper Nemzeti Parkban.