Tombol a kecskepestis Görögországban

2024.07.30. 13:47
Görögország megtiltotta a juhok és kecskék szállítását az ország területén, hogy megpróbálja megfékezni a „kecskepestis” néven ismert, rendkívül fertőző fertőzést.

A mezőgazdasági minisztérium közlése szerint „a juhok és kecskék tenyésztési, hizlalási és vágási célú szállítása Görögország egész területén tilos”, majd hozzátette, hogy új eseteket észleltek a középső Lárisza régióban és a déli Korinthoszban. A Peste des Petits Ruminants (PPR) néven is ismert vírus a fertőzött állatok 80-100 százalékát elpusztíthatja, de szerencsére az embereket nem érinti, írja a BBC.

A görög mezőgazdasági minisztérium hétfői közleményében azt írta, hogy a tilalmat „a betegség terjedésének korlátozása és felszámolása érdekében” vezették be, valamint az állattenyésztőket, a sajtkészítőket, a vágóház-tulajdonosokat és a takarmányszállítókat tájékoztatták az új korlátozásokról.

A hétvégén a minisztérium tisztviselői sürgős megbeszéléseket tartottak a helyi hatóságokkal azokban a régiókban, ahol az új PPR-eseteket észlelték. A minisztérium közölte, hogy vizsgálat folyik a járvány forrásának meghatározására, és nem zárja ki a külföldről származó „gyanús importot”.

Görögország az Európai Unió tagállamainak állat-egészségügyi szolgálataival is kapcsolatot tart. Az uniós előírások szerint a teljes állományból ki kell válogatni azokat az állatokat, melyeknél PPR-megbetegedést tapasztaltak, majd az érintett gazdaságot fertőtleníteni kell. Görögországban már legalább 7000 állatot öltek le azóta, hogy a betegség július 11-én először megjelent az országban.