Megérkezett az izraeli válasz, megtorló csapást mért a hadsereg Bejrútra

2024.07.30. 20:38
Az izraeli hadsereg megtorló csapást mért a libanoni fővárosra, Bejrútra. Hétvégén a Hezbollah a háború legsúlyosabb, civilek elleni támadását hajtotta végre Izraelben, amikor szombaton rakéta csapódott a Golán-fennsíki egyik falujának focipályájába, ahol legalább 12 ember, köztük gyerekek és fiatalok haltak meg. Erre válaszoltak kedden az Izraeli Védelmi Erők.

A Sky News szerint a csapás célpontja a Hezbollah egyik magas rangú katonai parancsnoka volt. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleményében azt írta, a fegyveres csoport parancsnoka „felelős a Majdal-Sámszban meggyilkolt gyermekekért”.

Így utalva a Golán-fennsíkon egy futballpályára mért csapásra, amely szombaton tucatnyi gyerek halálát okozta. Izrael a Hezbollahot hibáztatta, ugyanakkor a csoport tagadta, hogy felelős lenne a támadásért. Ahogyan arról beszámoltunk, a támadásában meghaltak Izrael volt magyarországi nagykövethelyettesének rokonai is, akik szintén a golán-fennsíki falu focipályáján tartózkodtak.

A Hezbollah egyik tisztségviselője szerint a keddi csapás Bejrút déli külvárosát, Haret Hreiket érte. Hogy életben maradt-e a csapás célpontja, a parancsnok, az egyelőre tisztázatlan. A Sky News különtudósítója szerint a megtorló csapás helyszíne a Hezbollah egyik erődje. Majd hozzátette, „egy nagy területet ért találat, amely egy épület körül összpontosul. Elég nagy tűz van, és elég sok más épületet ért találat”.

Fares Saeb szerint a Hezbollahot el kell törölni, Libanonnak pedig szilárdan ellen kell állnia az iráni csőcseléknek, különben hatalmas árat fizet. A BBC a csapást úgy értékelte, hogy „a kérdés most az lett: ez egyszeri megtorló csapás, vagy valami sokkal nagyobb és veszélyesebb dolognak a kezdete?”