J. D. Vance szerint „megszívták” a republikánusok Biden visszalépésével

2024.07.31. 08:19
Ellentétben Donald Trump korábbi kijelentéseivel, miszerint a republikánusok kampányában nem jelent különbséget az, hogy immár Kamala Harris a demokraták elnökjelöltje, J. D. Vance, Trump alelnökjelöltje azt mondta, „szívnak” a cserével.

Donald Trump alelnökjelöltje, az ohiói szenátor, J. D. Vance a hétvégén arról beszélt republikánus adományozók jelenlétében, hogy „politikai szívás” a republikánusok számára Joe Biden visszalépése. 

A The Guardian egy szombaton, a minnesotai Golden Valley-ben tartott adománygyűjtésről kiszivárgott hangfelvétel alapján azt írja, hogy J. D. Vance – akit Trump alelnökének és a MAGA-mozgalom élére is kinevezett – arról beszélt a szavazóik előtt, hogy rosszul jártak a republikánusok Kamala Harris indulásával, aki július 21. óta a Demokrata Párt első számú jelöltje.

A hangfelvétel tanulsága szerint Vance szombaton a minnesotai Golden Valley-ben tartott adománygyűjtésen azt mondta a jelenlévőknek, hogy „mindannyiukat egy kis politikai szívás érte”, amikor az elnök, Joe Biden visszalépett a 2024-es jelöltségtől.

A rossz hír az, hogy Kamala Harrisnek nincs akkora csomagja, mint Joe Bidennek, mert bármit is mondjunk, Kamala sokkal fiatalabb. És Kamala Harris nyilvánvalóan nem ugyanúgy küzd, mint Joe Biden

– idézi a lap Vance szavait.

A megjegyzések ellentmondanak Donald Trump Harrisszel kapcsolatos megjegyzéseinek. A hónap elején ugyanis még arról beszélt a republikánusok elnökjelöltje a Bloombergnek, nem gondolja, hogy Biden Harrisre cserélése „nagy különbséget jelentene”. Sőt, egy hétfői interjúban már úgy nyilatkozott a Fox Newsnak, hogy szerinte Harris „gyengébb jelölt”. 

Vance és a macskás hölgyek 

Hétfőn este Donald Trump kénytelen volt megvédeni az alelnökjelöltet korábbi megjegyzései miatt is, amelyek az úgynevezett „gyermektelen macskás hölgyekről” szóltak, akikkel az ohiói szenátor a demokrata női vezetőkre utalt korábban. Vance nagy port kavart kijelentéseit még 2021-ben fogalmazta meg és azután kerültek újra felszínre, miután Trump bejelentette, hogy Vance-t választja alelnökének. A megjegyzések visszatetszést váltottak ki, egyes politikai stratégák pedig figyelmeztettek, hogy értékes szavazatokba kerülhetnek a Trump-kampánynak egy szoros megmérettetésen.

Trump azonban annyival zárta rövidre a dolgot, hogy Vance mindössze „nagyon érdekes családi helyzetben nőtt fel, és úgy érzi, a család jó”. Ugyanakkor kifejtette, ő maga nem értékeli többre a családos embereket.

Harrisnek egyébként két mostohagyermeke van, akiket a férjével, az ügyvéd Doug Emhoffal közösen nevelnek. 

Vance korábban azt is kijelentette, hogy a demokratákat „egy csapat szociopata uralja, akik nem törődnek Amerika gyermekeivel”.