Többen rosszul lettek az egyik jelenettől, le kellett állítani a színdarabot Londonban

2024.07.31. 19:42
Egy Londonban bemutatott díjnyertes színdarabot 10 percre le kellett állítani a hétfői előadás közben, miután a közönség több férfi tagja orvosi segítséget kért egy szemléletes abortuszjelenet után.

Az Eline Arbo által rendezett Az évek című darab egy nő történetét mutatja be, amely a második világháború utáni Európa gyors változásainak hátterében játszódik − a reproduktív jogok terén elért előrelépésektől az olyan visszalépésekig, mint a munkahelyi szexizmus, írta meg a The Guardian.

A francia Nobel-díjas Annie Ernaux Les Années című önéletrajza alapján öt színész különböző életkorban veszi át a főhősnő szerepét.

A kétórás dráma, amelyet 2022-ben Amszterdamban mutattak be, mielőtt csütörtökön az Almeida színházban bemutatták volna az Egyesült Királyságban, körülbelül a felénél egy grafikus abortuszjelenetet tartalmaz.

A jelenet alatt egy férfi jelezte, hogy elájult, miközben a közelben lévők mutatták a személyzetnek, hogy segítségre van szükség. A férfit kivitték a bár területére, ahol csatlakozott hozzá egy maroknyi másik néző, akik szintén azt mondták, hogy rosszul vannak.

A szünet alatt a beszámolók szerint a közönség egy másik tagja azt kiabálta, hogy a jelenet „szégyen”, és „nem volt figyelmeztetés”. A színpadon álló színészek visszaszóltak a férfinak, hogy igenis „volt figyelmeztetés az abortuszra”.

Az Almeida honlapján, a darab műsorfüzetében és a jegytulajdonosoknak küldött e-mailekben az útmutató valóban figyelmeztet, hogy „Az évek szexuális tartalmat, az abortusz grafikus ábrázolását, egy kényszerített szexuális aktust és vért tartalmaz”.

A színház közleményében a következőket írta: „Az Évek hétfői előadása 10 percre félbeszakadt, hogy a színházi személyzet gondoskodni tudjon egy segítségre szoruló nézőről. A megszakítás alatt három másik nézőtársát is ellátták. A rövid segítségnyújtás után minden néző gyorsan magához tért”. A közlemény hozzátette, hogy a figyelmeztetések „az Almeida weboldalán − a foglalási oldalon, a látogatás előtti e-mailekben és a színház előtti feliratokon” is láthatóak.

A darabot Amszterdamban nagy sikert aratott a kritikusok körében, az egyik újság „egy kor és egy élet káprázatos történetének” nevezte. Ugyanakkor nem Az évek az első olyan darab, amely a nézőkben felháborodást kelt. 2016-ban öt ember ájult el a kínzást, nemi és fizikai erőszakot ábrázoló grafikus jelenetek láttán.

Az Egy kis élet című előadásról is kisétáltak a nézők a West Enden, amelyben öngyilkosság, öncsonkítás és gyermekbántalmazás szerepelt. Az egyik néző a Hanya Yanagihara regényének James Norton főszereplésével készült adaptációját „talán a legfelkavaróbb, kíméletlenül brutális és explicit darabnak nevezte, amelyet valaha láttam”.