III. Károly 187,5 millió forintért vacsorázott a francia elnöknél, sokba került a kék homár

2024.07.31. 06:06 Módosítva: 2024.07.31. 06:06
Emmanuel Macron francia elnök vendégül látta az Élysée-palotában III. Károly brit királyt, csak ez az esemény 475 ezer euróba, azaz 187,5 millió forintba került a francia állampolgároknak. A vacsora alatt a vendégek kék homárt és rózsás makarónit fogyasztottak, csak a borok 40 ezer euróra taksáltak. Macron fogadta az indiai miniszterelnököt is, de ez a látogatás „csak” 400 ezer euróba került.

III. Károly brit király csaknem 475 ezer euróba (nagyjából 187,5 millió forintba) kerülő méregdrága vacsorája hozzájárult ahhoz, hogy a francia Élysée-palota – Emmanuel Macron francia elnök hivatala – tavaly rekordméretű hiányt könyvelhetett el.

Franciaország grandiózus ünnepi gesztusok és pazar vacsorák iránti szeretete tökéletesen látszik az Élysée költségvetésében – hívta fel erre a figyelmet a francia számvevőszék hétfőn a Politico beszámolója szerint.

A hivatal kiadásai – amelyek magukban foglalják az elnöki diplomáciai teendőket, valamint az adminisztrációval, a személyzettel, a biztonsággal és a vagyonkezeléssel kapcsolatos költségeket – elérik a 125 millió eurót, vagyis a mintegy 50 milliárd forintot. Így a palota költségvetése 8,3 millió eurós hiánnyal zárt.

Az elemzések szerint a hiányt leginkább két fényűző vacsora okozta, Narendra Modi indiai miniszterelnökkel és III. Károly brit királlyal. Emmanuel Macron tavaly szeptemberben a Versailles-ban, a francia monarchia történelmi otthonában látta vendégül a brit államfőt sztárvendégségek keretében, és legalább 160 meghívottal. A meghívottak között volt a Rolling Stones énekese, Mick Jagger és Hugh Grant brit színész is.

Azért van, amiben spórolnak

A vacsora alatt a vendégek kék homárt és rózsás makarónit fogyasztottak, ez 475 ezer eurójába került a francia elnökségnek – ebből több mint 165 ezer euróba került maga a catering és 40 ezer euró a borok (köztük egy üveg 2004-es Château Mouton Rothschild).

India miniszterelnökét Macron a Louvre-ban fogadta, és a francia elnök maga mutatta meg neki a világ egyik leglátogatottabb múzeumának néhány remekművét. A teljes költség itt több mint 400 ezer euróra rúgott.

A számvevőszék azonban elismert néhány költségtakarékossági erőfeszítést is, például a francia elnöki adminisztráció „100 főnél kisebb létszámú rendezvények” esetében a saját konyhai személyzetét részesíti előnyben a külső vállalkozókkal szemben. 

Ám kifogásolta az elnökség utazástervezését, rámutatva arra, hogy összesen 12 darab lemondás miatt több mint 830 ezer eurós költség keletkezett. Csak a 2023 júliusára tervezett, de később törölt németországi utazás 500 ezer eurós kiadást okozott.

Az Élysée a költségeket a diplomáciai teendőkkel indokolta: „Franciaország szoros diplomáciai kapcsolatokat ápol számos országgal, amelyek az államfő fogadásakor egyenértékű eseményeket szerveznek.”