Giorgia Meloni a bizottsági jelentés manipulálásával vádolja az olasz baloldali sajtót

2024.07.31. 19:52
Az Európai Bizottság múlt heti jogállamisági jelentése után, amely aggályokat vetett fel az olasz sajtószabadsággal kapcsolatban, Giorgia Meloni miniszterelnök azzal vádolta a lapokat, hogy manipulálják a dokumentum megállapításait.

Újságíróknak kedden Pekingben nyilatkozva Meloni azt mondta, hogy a jelentésben szereplő, az olasz médiaszabadsággal kapcsolatos kritikus megjegyzések nem magától a Bizottságtól, hanem „néhány érdekelt féltől” származnak, írta meg a Politico.

„Kik ezek az érdekeltek?” − kérdezték az olasz miniszterelnöktől, melyre három lap nevét adta válaszul: „Il Domani, Il Fatto Quotidiano, Repubblica”.

Meloni vasárnap levelet küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben a jelentés egyes részeire panaszkodott; a jelentést véleménye szerint manipulálták bizonyos sajtóorgánumok.

Azt is állította, hogy tudomása van arról, hogy „az olasz baloldal megpróbál külső segítséget kérni, amely nyilvánvalóan szomorú, amiért nem tudja például a közszolgálatot úgy használni, mintha az egy pártszekció lenne”.

Meloni tagadta, hogy levele „bármilyen súrlódást” okozott volna kormánya és a Bizottság között. „Nem látok semmilyen negatív visszahatást Olaszországra nézve, nem hiszem, hogy az Európai Bizottsággal való kapcsolatok romlanának” − mondta újságíróknak.

A miniszterelnök által idézett olasz lapok kedden visszavágtak, azzal vádolva Melonit, hogy feketelistára teszi az újságírókat és aláássa a sajtószabadságot. Emiliano Fittipaldi, a Domani főszerkesztője „súlyosnak, hamisnak és mindenekelőtt veszélyesnek” nevezte Meloni vádjait, és azzal vádolta a jobboldali médiát, hogy a Domani újságíróit veszi célba.

Az Il Fatto Quotidiano szintén azzal vádolta a miniszterelnököt és a jobboldali lapokat, hogy listákat állítanak össze a „Meloni-ellenesnek” bélyegzett újságírókról.

Elég lett volna elolvasni a teljes jelentést − és helyesen közölni, hogy rájöjjünk, hogy az európai jelentés mögött nem állnak Meloni-ellenes újságírók.

− írta a napilap.

A La Repubblica megjegyezte, hogy Meloni nem reagált a jelentés észrevételeire, és hozzátette, hogy megjegyzései „elárulják illiberális elképzelését az újságírásról és az újságírás szerepéről egy megvalósult demokráciában”.