Óriási nemzetközi fogolycsere zajlik, Putyin bérgyilkosa is szabadulhat

2024.08.01. 15:29 Módosítva: 2024.08.01. 17:15
Hatalmas orosz–amerikai fogolycsere folyik. Kiszabadulhatott az orosz fogva tartásból Evan Gershkovich, akit tavaly márciusban tartóztattak le Jekatyerinburgban, amikor munkáltatójának, a The Wall Street Journalnak készített riportot, de szabadlábra kerülhet Vagyim Kraszikov, az FSZB bérgyilkosa is.

A The Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich és a volt amerikai tengerészgyalogos Paul Whelan várhatóan része lesz a Moszkva és Washington közötti harmadik legnagyobb cserének, amely az ukrajnai háború kezdete óta megtörtént. A csütörtöki csere hónapokig tartó csendes és bonyolult tárgyalások után jött létre – írja a CNN.

Evan Gershkovichot 2024. július 19-én ítélték el tizenhat évre – az ügyészek 18 évet kértek egy szigorúan őrzött büntetőtelepen, ami mindössze két évvel kevesebb, mint a kémkedésért kiszabható maximális büntetés. Evan Gershkovich, aki várhatóan a fogolycserével a szabadon engedettek között lesz, az első amerikai újságíró, akit a hidegháború óta kémkedés vádjával tartóztattak le Oroszországban. 

Az ügyét folyamatosan nyomon követtük, és beszámoltunk arról is, hogy a Kreml szerint a riportert „tetten érték”, amikor a CIA-nak kémkedett egy tankokat gyártó üzemről gyűjtött információkkal. Mivel a bírósági eljárás zárt ajtók mögött zajlott, a feltételezett bizonyítékok nyilvános vizsgálata lehetetlenné vált.

Érdemes azt is kiemelni, hogy 

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban a The Wall Street Journal riporterével kapcsolatban nyíltan utalt arra, hogy Vadim Kraszikov − az FSZB bérgyilkosa, aki jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti Berlinben − szabadon bocsátását szeretné elérni.

Illetve Joe Biden és Donald Trump is azt mondta, hogy Gershkovich, az amerikai riporter szabadon bocsátásának biztosítása prioritás számukra. A The Wall Street Journal és az amerikai kormány az ügyet politikai indíttatásúnak, a tárgyalást koncepciósnak minősítette. Illetve Washington annak adott hangot, hogy a 32 éves Gerschkovichot és több más, Oroszországban bebörtönzött amerikai állampolgárt arra használják, hogy a nyugati kormányokat arra kényszerítsék, hogy szabadon engedjék az ott bebörtönzött orosz foglyokat.

A nagyszabású fogolycsere

Csütörtökön pedig folyamatosan érkeztek arról a hírek, hogy megszaporodtak az Oroszország és a Nyugat közötti közelgő fogolycsere jelei – írta Reuters. A TASZSZ és CBS több cikket is közölt, amiben azt írták, 24 ember vehet részt Oroszország és a nyugati országok közötti fogolycserében. Más források szerint az egyezség legalább 12, Oroszországban fogvatartottat érint és további 8 orosz állampolgárt várhatóan visszaküldenek Oroszországba. 

Csütörtökön egész nap érkeztek a nemzetközi hírek arról, hogy Oroszországból mintegy tucat foglyot szállítanak át Németországba a csereügylet miatt. Olyan nevek tűntek fel, mint Vagyim Kraszikov, aki 2019-ben meggyilkolt egy Oroszországból elmenekült csecsen aktivistát Németországban, de lehetett olyat is olvasni, hogy az orosz fegyveres erőkről szóló álhírek miatt elítélt Alsou Kurmasheva is szóba került.

Az ügyet a Fehér Ház, az amerikai külügyminisztérium, valamint a CIA koordinálta, és csak sejteni lehetett, hogy valami készül. A hónap elején a coloradói Aspen Security Forumon Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy a kormányzat eltökélt szándéka, hogy az oroszországi amerikaiak számára megállapodást kössön.

Az akcióban egyébként felmerült Paul Whelant veterán tengerészgyalogos neve is, akit 2018 decemberében tartóztattak le, amikor Oroszországba utazott, hogy részt vegyen barátja esküvőjén. Végül 2020-ban 16 év börtönbüntetésre ítélték. Whelan több korábbi, Oroszországgal kötött fogolycseréből is kimaradt.

A török hírszerző ügynökség (MIT) szerint a „párbeszédhez szükséges kommunikációs csatornákat” hoztak létre a fogolycsere érdekében. „A felek júliusban találkoztak Törökországban a MIT szervezésében, amely hatékonyan alkalmazza a hírszerzési diplomáciát” – olvasható a közleményükben. Azt is kiemelték, a hét ország közötti cserét a török titkosszolgálat irányította a tárgyalási folyamat kezdetétől a cserék végrehajtásának utolsó pillanatáig ”.