Újabb melegrekord dőlt meg júliusban Kínában

2024.08.01. 14:46
A megfigyelt újkori történelem során Kínában idén július volt a legmelegebb hónap, a hőmérséklet átlagosan 23,21 Celsius-fok volt – jelentette csütörtökön a CCTV kínai állami televízió.

A júliusban mért átlagos hőmérséklet felülmúlta a 2017. júliusi 23,17 Celsius-fokot, ezáltal az idei júliusi lett a legmagasabb havi átlag azóta, hogy az ország 1961-ben megkezdte az átfogó adatok összeállítását  közölte a kínai média.

Csütörtökön a Jangce-folyó deltájában továbbra is emelkedett a hőmérséklet: Sanghaj, Nanning, Hangcsou és más tartományi fővárosokban az előrejelzések szerint a következő hét napban rendkívül magas hőmérséklet várható, Hangcsou városában a 40 Celsius-fok feletti rekordmeleget is elérheti.

A globális felmelegedés miatt az időjárás intenzívebbé és kiszámíthatatlanná vált Kínában is, ahol az utóbbi időben rendkívül heves esőzések és árvizek sújtottak több térséget is.

Július 22. volt a világ legmelegebb napja

A globális felszíni levegő átlaghőmérséklete 17,15 Celsius-fokot ért el. Egyes tudósok szerint az éghajlatváltozás minden eddiginél nagyobb mértékben növeli a globális hőmérsékletet – közölte az MTI.