18 magyar állampolgárt menekítettek ki Libanonból

2024.08.01. 14:31
A Libanonban tartózkodó mintegy 165 magyar állampolgár közül, akikkel a magyar kormány felvette a kapcsolatot, összesen 18-an éltek a lehetőséggel és utaztak Magyarországra a Magyar Honvédség repülőgépével. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette, hogy a gép „ezekben a percekben elhagyta Libanon légterét”.

Szijjártó Péter bejelentette a Facebookon, hogy mintegy 18 magyar állampolgárt hozott el Libanonból Magyarországra a Magyar Honvédség repülőgépével a kormány.

A külgazdasági és külügyminiszter azt írta, hogy „ezekben a percekben elhagyta Libanon légterét a Magyar Honvédség gépe”, amelynek fedélzetén tizennyolc magyar és tizenegy külföldi állampolgár – köztük öt cseh, egy francia és egy szlovák – utazik.

Szijjártó Péter hangsúlyozta a posztjában, hogy a kormánynak kötelessége a magyar emberek biztonságának garantálása.

Ezt a feladatot szem előtt tartva az elmúlt napokban összesen 165, Libanonban tartózkodó magyar állampolgárunkkal vettük fel a kapcsolatot telefonon vagy elektronikus úton. Miután megerősítést nyert, hogy valamennyien jól vannak, felajánlottuk számukra segítségünket a lehető leggyorsabb és legbiztonságosabb hazatérésre, amelyet a Magyar Honvédség gépe biztosít a számukra

– jelentette be Szijjártó Péter.

A Magyarországra hozott 18 magyar állampolgár között hét gyerek volt, valamint ezen magyar családok közvetlen hozzátartozói. A miniszter azt írta, hogy mivel nem ez volt az első ilyen típusú művelet, ezért „a már bevett gyakorlatnak megfelelően értesítették a szövetségeseiket is a magyar akcióról”.

Mint ismert, az izraeli hadsereg megtorló csapást mért a libanoni fővárosra, Bejrútra. Hétvégén a Hezbollah a háború legsúlyosabb, civilek elleni támadását hajtotta végre Izraelben, amikor szombaton rakéta csapódott a Golán-fennsík egyik falujának focipályájába, ahol legalább 12 ember, köztük gyerekek és fiatalok haltak meg. Erre válaszoltak kedden az Izraeli Védelmi Erők.