„Biztos voltam benne, hogy a börtönben fogok meghalni” – megható videón az Oroszországból kiszabadult foglyok

2024.08.02. 13:30
Megérkezett az Egyesült Államokba az Oroszországban fogva tartott három fogoly, miután augusztus 1-jén összesen 24 fogoly szabadon engedéséről állapodott meg hét ország, köztük Oroszország és az Egyesült Államok. A most hazaérkező amerikaiakat Joe Biden amerikai elnök és alelnöke, Kamala Harris fogadta a reptéren.

Több mint 18 hónapnyi tárgyalás után sikerült Joe Biden amerikai elnöknek és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek megállapodnia egy újabb fogolycserében, ami során összesen 24 fogoly vált szabaddá – többek között négy amerikai állampolgár, Evan Gershkovichot, a The Wall Street Journal újságíróját, az orosz–amerikai származású Alsu Kurmashevát, a Szabad Európa újságíróját, Paul Whelan korábbi tengerészgyalogost és Vladimir Kara-Murza újságírót és orosz ellenzéki aktivistát is szabadon engedték.

A három amerikai állampolgárt a marylandi katonai repülőtéren néhány újságíró és családtagjaik mellett Joe Biden és Kamala Harris alelnök fogadták, ahol a WSJ beszámolója szerint hősöknek járó fogadtatásban részesült a három amerikai – közülük a legtöbbet Whelan volt fogságban, hiszen ő már 2018 óta raboskodott Oroszországban.

Biden üdvözlésük után újságíróknak arról beszélt, hogy a szövetségek különbséget tudnak tenni, majd dicsérte Olaf Scholz német kancellárt és Robert Golob szlovén miniszterelnököt, akik nélkül a fogolycsere nem történhetett volna meg – ugyanis az oroszok által kért Vadim Kraszikov bérgyilkost Berlinben tartották fogva, miután 2019-ben egy disszidens csecsen aktivistával végzett Németország területén.

„Biztos voltam benne, hogy a börtönben fogok meghalni”

A Fehér Ház később egy másik videót is megosztott, amikor az Ovális Irodából a korábban Oroszországban fogva tartottak hozzátartozói telefonon pár szót válthattak szeretteikkel. A videóban Joe Biden köszönti a szabadságukat visszaszerzőket. Elmondta, hogy jelenleg mindenki felfokozott érzelmi állapotban van, és régóta jogtalanul tartották őket fogva, emiatt örülnek, hogy hazatérhetnek.

A videóban a családtagok könnyeikkel küszködve beszélnek arról, hogy mennyire örülnek ennek, míg a 2022 óta fogva tartott Vladimir Kara-Murza Bidenhez szólva a fogolycserét úgy értékelte:

Egyetlen szó sem tudja leírni mindezt. Biztos voltam benne, hogy a börtönben fogok meghalni. Nem hiszem el, ami történik. Még mindig azt gondolom, hogy az omszki börtöncellámban alszom ahelyett, hogy hallanám az ön hangját

– fogalmazott az Amerikában élő, orosz–brit kettős állampolgársággal rendelkező újságíró, aki a közzétett videó szerint gondolatmenetét azzal folytatta, hogy csodálatos dolognak nevezte a fogolycserét, majd pedig zárásként elmondta, hogy szerinte nincs sok fontosabb dolog az emberéletek megmentésénél.

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztus 1-jén hét ország egyezett meg összesen 24 fogoly szabadon engedésében, akiket Törökországban adtak át egymásnak a hatóságok – a kiszabadítottak közül 12-en német, négyen amerikai, nyolcan pedig orosz állampolgárok. Az oroszokat többek között Amerikában, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Szlovéniában tartották fogva, volt közöttük kémkedésért, de bérgyilkosságért is elítélt orosz.

A cserét megelőzően több mint 18 hónapnyi tárgyalások zajlottak, és sajtóhírek szerint a legintenzívebb időszak éppen július volt, amikor Joe Biden amerikai elnökön egyre inkább nőtt a nyomás, hogy visszalépjen elnökjelöltségétől, mialatt vezetésével a fogolycseréről és a közel-keleti békéről is tárgyaltak, miközben épp politikai karrierjét próbálta megmenteni.

A megállapodással egyébként nem mindenki elégedett, ugyanis annak nem volt részese a 63 éves amerikai tanár, Marc Fogel, akit így továbbra is Oroszországban tartanak fogva, immáron harmadik éve.

Sajtóhírek szerint Bidenék őt is szerették volna kiszabadítani, ugyanakkor ez nem jött össze – a CNN-nek testvére, Anne úgy nyilatkozott, úgy érzi, mintha hátba szúrták volna őket.

Mögöttünk nem áll a WNBA [amerikai női kosárlabdaliga – szerk.], mögöttünk nem áll a The Wall Street Journal. Emiatt nehéz, hogy kiszabadítsuk a mi emberünket

– nyilatkozta a tévécsatornának Anne Fogel, utalva Brittney Griner kosaras szabadon engedésére, akiért cserébe Biden Putyin egyik bérgyilkosát engedte szabadon. Fogelt még három éve ítélték 14 évnyi börtönbüntetésre marihuánabirtoklásért.

A kiszabadított foglyokat egyébként most Texasba szállítják, ahol orvosi vizsgálatoknak vetik alá, hogy fizikai és mentális egészségüket megvizsgálják, majd megkezdjék a reintegrációs programjukat.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit pénteken is percről percre követjük – ebben a cikkünkben.