Az amerikai titkosszolgálat vállalja a felelősséget a Trump-merényletnél elkövetett hibákért

2024.08.03. 10:55
Az amerikai titkosszolgálat „teljes felelősséget vállal” a Donald Trump elleni merényletkísérlethez vezető eseményekért – közölte pénteken az ügynökség megbízott igazgatója.

Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján Ronald Rowe, aki Kimberly Cheatle-t váltotta, miután az a Donald Trump elleni merénylet után lemondott a szolgálat igazgatói posztjáról.

A The Guardian beszámolója Ronald Rowe elmondta: az ügynököknek minden helyet ellenőrizni kellett volna, ahonnan a merénylő végül lövéseket adott le a volt elnökre, miközben a volt elnök a múlt hónapban a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen beszélt. A republikánus elnökjelöltnek egy golyó súrolta a fülét, miközben a tömeghez szólt, amikor lövések dördültek, amelyek megöltek egy embert a tömegben, másokat pedig megsebesítettek.

A fegyveres, Thomas Matthew Crooks, több lövést adott le, miután elhelyezkedett egy raktárépület tetején, amely „nem volt messze” a színpadtól, ahol Trump beszélt – ismerte el Ronald Rowe. Crooksot a történtek után azonnal lelőtték, azonban a titkosszolgálat új vezetője szerint az ügynököknek már korábban „szemmel kellett volna tartaniuk” ezt a pozíciót.

A titkosszolgálat belső vizsgálatot folytat, és Rowe elmondása szerint szükség esetén fegyelmi eljárást indítanak. Mint mondta, a titkosszolgálatnak „fogalma sem volt” arról, hogy a 20 éves férfinél fegyver volt, amíg a lövések el nem dördültek.

Ronald Rowe úgy véli, a gyűlést biztosítva több hibát is elkövettek, de senki sem próbálja a helyi bűnüldöző szervekre hárítani a felelősséget. Korábban az is felvetődött, hogy a helyi rendőrségnek kellett volna megállítani a merénylőt, és figyelmeztetnie a szövetségi ügynököket, mielőtt az tüzet nyitott volna a raktárépület tetejéről.

Az üzenet, ami nem ért célba

A titkosszolgálat vezetője elárulta, hogy a helyi rendfenntartó erők közölték a szövetségi ügynökséggel, hogy egy férfi van a tetőn, de az üzenet nem jutott el a titkosszolgálathoz. Hozzátette, hogy szövetségi ügynökök nem voltak jelen a központban, amelyet a helyi rendfenntartó erők vezettek.

Ők voltak az elsők, akik látták, hogy egy férfi felment a raktár tetejére, akiről kiderült, hogy ő volt a merénylő. A fegyveres utánanézett az interneten John F. Kennedy elnök 1963-as merényletének, és egy drónnal is megnézte a helyszínt, mielőtt lelőtte Trumpot.