Hadihajókat és vadászerepülőket küld az Egyesült Államok Izrael segítségére

2024.08.03. 08:58
Iszmail Haníje kiiktatása óta egyre nő a feszültség a Közel-Keleten, az Egyesült Államok pedig hadihajók és repülők átcsoportosításával igyekszik betartani az Izrael megvédéséről szóló ígéretét.

Még több csatahajót és harci repülőgépet küld az Amerikai Egyesült Államok az izraeli térségbe, ugyanis attól tartanak, hogy Irán és szövetségesei megtámadják az országot. A feszültség egyre nő a Közel-Keleten, mióta Izrael légicsapásával megölte Iszmail Haníje Hamász-vezetőt, valamint Fuád Sukrt, a libanoni Hezbollah egy fontos vezetőjét is.

A Pentagon azt nyilatkozta, semmi sem tántoríthatja el Amerikát attól, hogy megvédje Izraelt – főleg azután, hogy Irán vezetője,

Ali Hámenei esküt tett arra, hogy keményen vissza fognak vágni a zsidó államnak a háromnapos elrendelt gyász után.

Amellett, hogy a rakétaelhárító rendszerek folyamatosan kémlelik az eget, az Egyesült Államok új hadigépeivel Izrael és szövetségese sokkal gyorsabban tudnak reagálni az iszlám országok esetleges agressziójára. A térségbe érkező hadihajók szintén képesek a beérkező rakéták kivédésére.

Ez a következő lépése az Egyesült Államok izraeli állásainak megerősítésére. Április 13-a óta folyamatosan támogatják Izraelt, mióta Irán rakétákkal és drónokkal támadja az országot, az elmúlt hónapokban körülbelül 300 ilyen szerkezetet iktattak ki.

Benjámin Netanjahu azt nyilatkozta, hogy „nehéz napok várnak ránk… Minden oldalról hallottunk már fenyegetéseket, viszont mindenre fel vagyunk készülve”.

Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője azt nyilatkozta, hogy az ország üzenete tiszta:

Szerintem nagyon egyenesek vagyunk abban, hogy nem szeretnénk tovább növekvő feszültséget látni, valamint hiszünk abban, hogy van kiút egy tűzszüneti megállapodáson keresztül.

A következő napokban egy izraeli delegáció az egyiptomi fővárosba, Kairóba utazik, hogy egy fogolycseréről és a gázai fegyverszünetről tárgyaljon a közvetett egyeztetések során – írja a BBC.