Törökország blokkolja az Instagramhoz való hozzáférést

2024.08.03. 07:56
A török hírközlési hatóság pénteken blokkolta a hozzáférést az Instagram közösségi médiaplatformhoz, ami az országban a weboldalak elleni szigorítás legújabb példája. Az Információs és Kommunikációs Technológiai Hatóság pénteken kora reggel jelentette be a döntést, de nem indokolta meg.

A kormányközeli Yeni Safak újság és más médiumok szerint a hozzáférés blokkolására válaszul került sor, mert az Instagram török felhasználók olyan bejegyzéseit távolította el, amelyekben részvétüket fejezték ki Iszmail Haníje Hamász-vezető meggyilkolása miatt.

Korábban Fahrettin Altun, az elnök kommunikációs igazgatója és Recep Tayyip Erdogan elnök tanácsadója élesen bírálta a Meta tulajdonában lévő platformot, amiért megakadályozta, hogy a törökországi felhasználók részvétnyilvánító üzeneteket tegyenek közzé Haníje miatt – írta meg az AP News.

Abdulkadir Uraloglu közlekedési és infrastrukturális miniszter fenntartotta, hogy az Instagram figyelmen kívül hagyta az üzeneteket, és megsértette a súlyos bűncselekmények jegyzékét, amely többek között az öngyilkosságra való felbujtást, a kínzást, az obszcenitást, az állam biztonsága elleni bűncselekményeket és a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazza. Nem részletezte, hogy a platform állítólag melyik konkrét bűncselekményt sértette meg.

„Amikor nem tartják be a törvényeket és a rendeleteinket, és nem veszik figyelembe a társadalmi érzékenységünket, akkor kötelesek vagyunk megtenni a szükséges beavatkozást” − mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy a török hatóságok kapcsolatban állnak az Instagram helyi képviselőjével.

„Ha teljesítik a követeléseket, feloldjuk a tilalmat.”

Uraloglu helyettese, Omer Fatih Sayan az X-en azt írta: „Megtesszük, ami szükséges ahhoz, hogy olyan közösségi médiát hozzunk létre, amely tiszteletben tartja értékeinket, mentes a dezinformációtól, tisztább és biztonságosabb.” Az Instagram, amelynek több mint 50 millió felhasználója van a 85 millió lakosú Törökországban, nem adott azonnali visszajelzést.

Nyugati szövetségeseivel ellentétben Törökország nem tekinti terrorszervezetnek a Hamászt. Izrael gázai katonai akcióit élesen bíráló Erdogan „felszabadító harcosoknak” nevezte a csoportot. Az ország pénteken gyásznapot tart Haníje miatt, amelynek során a zászlókat félárbocra eresztik.

Ekrem Imamoglu, Isztambul ellenzéki párti polgármestere elítélte az Instagram blokkolásáról szóló döntést, azzal vádolva a hírközlési hatóságot, hogy jogosulatlanul cenzúrázza az oldalt.

„A közösségi média egy olyan platform, amelyet mindenki számos célra használ, többek között kereskedelemre és kommunikációra” − írta Imamoglu az X-en. „Elfogadhatatlan, hogy egy egész ország által használt platformot egy reggel önkényesen lekapcsolnak”.

Törökországban már többször cenzúrázták a közösségi médiát és a weboldalakat. A jogászokat és emberi jogi aktivistákat tömörítő nonprofit szervezet, a Freedom of Expression Association szerint 2022 óta több százezer domaint blokkoltak. A YouTube videómegosztó platformot 2007 és 2010 között korlátozták.