A nyugati országok felszólították állampolgáraikat, hogy azonnal hagyják el Libanont

2024.08.04. 17:37
A nyugati országok attól tartanak, hogy eszkalálódni fog a konfliktus, ezért felszólították állampolgáraikat, hogy azonnal hagyják el Libanont. Eközben vasárnap egy gázai kórháznál is izraeli csapás történt a helyi hatóságok szerint.

Izraeli légicsapás ért egy sátrat egy kórházi területen belül Gáza központjában, legalább öt ember meghalt, és ezzel 19-re emelkedett a vasárnap megölt palesztinok száma − közölték a Hamász terrorcsoport gázai egészségügyi tisztviselői, miután a tárgyalások újabb fordulója eredménytelenül zárult.

A légicsapás az al-Aksza kórház területén belül egy sátor területét érte, amely tüzet okozott, és az öt halott mellett legalább 18 embert megsebesített − közölte a szervezet a Reuters hírügynökség szerint (A Hamász egyébként előszeretettel használja élő pajzsként a területen élő civileket, ezért az általuk megosztott információkat minden esetben fenntartással kell kezelni). 

Az izraeli hadsereg közölte, hogy lecsapott egy militánsra, aki terrorista tevékenységet folytatott, és hogy másodlagos robbanásokat azonosítottak, ami arra utal, hogy fegyverek voltak a területen. Közleményükben hozzátetták,

hogy az elmúlt 24 órában 50 katonai célpontra mértek csapást az enklávé területén, köztük fegyveresek sejtjeire. 

A kórházkomplexum Deir al-Balah területén található, ahol az enklávé más részein zajló harcok miatt kitelepített emberek ezrei élnek. 

A nyugati országok felszólították állampolgáraikat, hogy azonnal hagyják el Libanont

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és több más ország − köztükjúlius 30. óta Magyarország is − arra ösztönzi állampolgárait, hogy hagyják el Libanont, mivel a térségben megnövekedett feszültségek miatt a közel-keleti konfliktus kiszélesedésétől tartanak − írja a CNN.

Az Egyesült Államok libanoni nagykövetsége felszólította állampolgárait, hogy foglaljanak le minden számukra elérhető repülőjegyet. David Lammy, a brit külügyminiszter azt üzente a brit állampolgároknak, hogy azonnal távozzanak az országból.

A térségben nagy a riadókészültség, miután Irán bosszút esküdött Izraelnek, amelyet a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Haníjehnek a hét elején a fővárosban, Teheránban elkövetett meggyilkolásával vádol. Hanijeh halála alig néhány órával azután következett be, hogy egy, a libanoni fővárosra, Bejrútra mért izraeli csapás végzett a Hezbollah legmagasabb rangú katonai parancsnokával, Fu'ad Shukrral.