Rendkívüli ülést tart a brit kormány az erőszakos zavargások miatt

2024.08.05. 15:18
Hétfőn rendkívüli ülést tartanak, miután több mint 150 embert tartóztattak le a hétvégén a brit városokban történt erőszakos rendbontásokat követően – erősítette meg brit miniszterelnökség a BBC-nek. A rendőrség vasárnap Rotherhamben, Middlesbrough-ban, Boltonban és az Egyesült Királyság más részein is erőszakos cselekményekhez vonult ki.

Sir Keir Starmer miniszterelnök elítélte a támadást Rotherhamben egy menedékkérőknek otthont adó szálloda ellen, és megígérte, hogy a zavargásokban részt vevők „a törvény teljes szigorával” fognak szembesülni.

A sürgősségi bizottság hétfői ülésének célja, hogy a kormány tájékoztatást adjon a hétvégi erőszakos cselekményekről és az elkövetkező napok válaszlépéseiről. A tanácskozáson részt vesznek majd az illetékes miniszterek és a rendőrség képviselői.

A miniszterelnök vasárnapi televíziós beszédében figyelmeztette az érintetteket, hogy „meg fogják bánni” a részvételüket. 

Az embereknek ebben az országban joguk van ahhoz, hogy biztonságban legyenek, mégis muszlim közösségek ellen irányuló támadásokat, mecsetek elleni támadásokat láttunk

– mondta a miniszterelnök.  

A belügyminisztérium egy új nyilatkozatban nagyobb védelmet ajánlott a mecseteknek, amelynek keretében „gyors biztonsági” bevetést lehet kérni.

Rotherhamben legalább tíz rendőr megsérült, miután bevándorlásellenes tüntetők fadeszkákkal dobálták meg a rendőröket, és tűzoltó készülékkel lefújták őket – közölte a dél-yorkshire-i rendőrség. A csoport néhány tagja betörte az ablakokat, hogy bejusson a Holiday Inn Express épületébe, és egy nagy kukát is felgyújtottak. Egy rendőr fejsérülés következtében elveszítette az eszméletét, két rendőrnél pedig csonttörés szenvedett – közölte a rendőrség.

Yvette Cooper belügyminiszter „teljesen megdöbbentőnek” nevezte a jeleneteket, és kijelentette, hogy a rendőrség a kormány támogatását élvezi, hogy „a legszigorúbb intézkedéseket” hozza meg.

Dorsetben, Weymouthban 600 ember gyűlt össze a tengerparton. A rendőrök szerint „kisebb incidensek” történtek, és egy embert letartóztattak.

Boltonban pedig a bevándorlásellenes tüntetőkkel szemben egy 300 fős, álarcosokból álló csoport állt, akik azt kiabálták, hogy „Allahu Akbar”, azaz „Isten a legnagyobb”. A Manchester-i rendőrség felszólította a városban lakókat, hogy „távolítsák el a megjelenésük elfedésére vagy elrejtésére használt arcukat elfedő eszközöket” – írja a BBC.

Az erőszakos tüntetések kiváltó eseménye a július 29-i Southport-ban történt késelés volt, ahol 3 gyermek belehalt sérüléseibe.