Több amerikai alkalmazott megsérült az iraki támaszpontot ért rakétatámadásban

2024.08.06. 08:37
Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin és Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint Iránhoz köthető a támadás. Mindketten veszélyes eszkalációnak nevezték az akciót.

Több amerikai alkalmazott megsérült egy feltételezett rakétatámadásban, amelyet hétfőn az amerikai és koalíciós erők ellen követtek el az iraki Al-Aszad légibázison – írja a CNN.

Az amerikai védelmi minisztérium hétfőn késő este az Iránnal szövetséges fegyveres milíciákat tette felelőssé a támadásért, „veszélyes eszkalációnak” nevezve azt.

Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin és Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter közötti telefonbeszélgetésről készült Pentagon-közlemény szerint a két vezető egyetértett abban, hogy az Iránhoz kötődő fegyveres csoport által a nyugat-iraki Al-Aszad légibázison állomásozó amerikai erők ellen elkövetett támadás veszélyes eszkalációt jelentett és Irán destabilizáló szerepét bizonyította a térségben.

A támadásra jelentős közel-keleti feszültségek közepette került sor, mivel az Egyesült Államok felkészült az Izrael elleni iráni megtorlásra a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Haníjének a múlt heti teheráni meggyilkolása miatt.  A libanoni Hezbollah szintén megtorlást ígért Izraelnek, miután kevesebb mint egy nappal Haníje meggyilkolása előtt az egyik vezető parancsnokával is végeztek Bejrútban.

Sabrina Singh, a Pentagon helyettes sajtószóvivője a múlt hónapban egy Al-Aszad elleni dróntámadás után azt mondta, hogy azt nagy valószínűséggel Irán által támogatott csoportok hajtották végre.

Tudjuk, hogy ezek az IRGC által támogatott milíciák, amelyek a múltban is indítottak ilyen támadásokat az amerikai erők ellen. A legvalószínűbb, hogy ez az egyik ilyen támogatott csoport

– mondta.