Joe Biden tisztviselői szerint az iráni támadás ideje és részletei még mindig tisztázatlanok

2024.08.06. 12:37
Egyre több helyről érkeznek a hírek arról, hogy Irán és a Hezbollah támadást indít Izrael ellen, ám hogy mikor, az egyelőre tisztázatlan. Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági alakulata már a felkészülést végzi az esetleges támadások elhárítására.

Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök hétfőn, a Fehér Ház válságszobájában tartott megbeszélésen azt a tájékoztatást kapta nemzetbiztonsági csapatától, hogy még mindig nem világos, hogy Irán és a Hezbollah mikor indíthat támadást Izrael ellen, és hogy a támadás konkrétan milyen következményekkel járhat – írja az Axios hírportál három amerikai tisztviselőre hivatkozva. 

A Biden-kormány tisztviselői azt mondták: azon dolgoznak, hogy felkészüljenek az esetleges támadások elhárítására, és diplomáciai nyomást helyeznek Iránra és a Hezbollahra, hogy megpróbálják minimalizálni megtorlásukat a Hamász politikai vezetője, Iszmail Haníje és a Hezbollah legfőbb katonai parancsnoka Izrael általi meggyilkolásáért.

A tisztviselők közül ketten azt mondták: a hétfői fehér házi találkozón arról esett szó, hogy az amerikai hírszerzés két támadási hullámot vár – az egyiket a Hezbollah, a másikat pedig Irán és több másik, Iránhoz köthető milícia részéről. 

Az amerikai hírszerzés számára azonban még mindig nem világos, hogy ki fog először támadni, és pontosan milyen támadást fognak végrehajtani.

Egy amerikai tisztviselő szerint Irán és a Hezbollah válasza még „kidolgozás alatt áll”, és mindketten bizonytalanok abban, hogy pontosan miként is akarnak rátámadni Izraelre. 

Joe Biden és Kamala Harris ezenkívül tájékoztatást kapott több amerikai katona állapotáról, akik súlyosan megsérültek hétfőn az iraki Al-Aszad légitámaszpont ellen intézett rakétatámadásban.

Megvitatták azokat a lépéseket, amelyeket megteszünk erőink védelmére, és a személyzetünk ellen irányuló bármilyen támadásra az általunk választott módon és helyen válaszolunk

– olvasható a Fehér Ház közleményében.