Ágy alá rejtett pokolgéppel robbantott a Moszad, azonnal meghalt a Hamász vezetője

2024.08.06. 15:54
Ágy alá rejtett bombával likvidálta a Hamász vezetőjét a Moszad – írja az Izraeli Védelmi Erők elit Golani-dandárjának volt kommandósa, aki újságíróként 25 éve tudósít háborúkról és terrortámadásokról. Iszmail Haníje, a Hamász vezetője 1 óra 20 perckor búcsúölelések és kézfogások után bement a szobájába, körülbelül 10 perccel később lekapcsolták a villanyt, ebben a pillanatban felrobbant a pokolgép.

Iszmail Haníjének, a Hamász vezetőjének likvidálása, amelyről október 7-e után döntöttek Izraelben, bonyolult előkészületeket igényelt a Moszadtól – írta meg elsőként a The Jewish Chronicle oldalán Elon Perry, az Izraeli Védelmi Erők elit Golani-dandárjának volt kommandósa, aki újságíróként 25 éve tudósít háborúkról, szúrta ki a Neokohn.

Elon Perry elsőként azzal kezdte, hogy bár az izraeli kormány nem erősítette meg, Izrael áll Iszmail Haníje Hamász-vezér múlt heti teheráni meggyilkolása mögött. Majd kiemelte:

a Hamász vezetőjének ágya alá erősített robbanószerkezetet két iráni helyezte el, akiket a Moszad szervezett be az Iszlám Forradalmi Gárda egységéből.

Megjegyezte, éppen azok közül az emberek közül segédkeztek, akiknek az épületet kellett volna biztosítaniuk. Erre a merénylet után az irániak is rájöttek, a kamerák felvételein látták az őröket, amint a folyosón lopakodva bementek a szobába, ahol Haníje megszállni tervezett.

Három perccel később az őröket a kamera rögzítette, amint nyugodtan elhagyják a szobát, lemennek a lépcsőn az épület főbejárata felé, és beszállnak egy fekete autóba. Elon Perry állítása szerint Izrael fejenként egy hat számjegyű összeget, valamint azonnali letelepedést ajánlott egy észak-európai országba. A ellenőrző pontnál lévő őr felismerte őket, ezért kérdés nélkül kinyitotta a kaput. Így egy órával később a Moszad már ki is tudta csempészni őket Iránból.

Bár a merényletről szóló első hírek szerint hetekkel, hónapokkal a robbanás előtt helyezték el a robbanószerkezetet Haníje szobájában, a biztonsági kamerák tanúsága szerint erre a robbanás napján, 16:23-kor került sor – mintegy kilenc órával azelőtt, hogy Haníje belépett a szobájába. A robbanás, amelyet távolról aktiváltak, éjfél után történt, pontosan helyi idő szerint hajnali 01:37-kor.

Érdemes kiemelni, hogy 1 óra 20 perckor Haníje a búcsúölelések és kézfogások után bement a szobájába, miközben testőre az ajtaja előtt állt. Körülbelül 10 perccel később lekapcsolták a villanyt, ebben a pillanatban felrobbant a pokolgép. Haníje azonnal meghalt, testőre a súlyos sérülések következtében hunyt el.