Váratlan fordulat a háborúban, az ukrán hadsereg betört Oroszország területére

2024-08-06T075010Z 587368164 RC27A9A0CZJ9 RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2024.08.07. 13:57
Nagyszabású hadműveletet hajtott végre Ukrajna Oroszországban, miután az Ukrán Fegyveres Erők betörtek a Kurszki területre. Az ukrán támadást követően több ezer ember hagyta el az otthonát, a hatóságok megkezdték a lakosok evakuálását. Eközben mobil véradó pontokat állítottak fel Kurszkban. Moszkva szerint a támadásban 24 ember sérült meg, több halálos áldozat is van.

Oroszország heves harcokat vív az Ukrán Fegyveres Erőkkel, miután azok – a 2022. február 24-én kezdődő háború óta legnagyobb oroszországi akciójukat végrehajtva – behatoltak az oroszországi Kurszk térségébe – írja a Reuters.

Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács vezetője arról számolt be, hogy Ukrajna 2023-as sikertelen ellentámadását követően Oroszország további területhódító sikereket ért el. Elmondása szerint csak idén június 14-e óta 420 négyzetkilométernyi területet foglaltak el Ukrajnától.

Ukrajna azonban kedden visszavágott, és heves harcok kezdődtek a két fél között. A harcok a szerdára virradó éjszaka is folytatódtak, miközben az Ukrán Fegyveres Erők a Moszkvától 530 kilométerre délnyugatra fekvő Szudzsa határvárosától északnyugatra nyomultak előre – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A védelmi minisztérium közlése szerint folytatódnak az ukrán egységek elleni harcok „a Kurszki területnek az orosz–ukrán határral közvetlenül szomszédos területein”.

Légicsapások, rakétaerők, tüzérségi tűz és a kurszki irányban lévő csapatösszevonás államhatárt fedező egységeinek aktív akciói megakadályozták, hogy az ellenség mélyen az Orosz Föderáció területére nyomuljon előre

– tájékoztatott a minisztérium.

Elmondásuk szerint a harcok folytatódnak, hozzátéve, hogy a térségben már 50 páncélozott járművet, köztük 7 harckocsit, 8 páncélozott személyszállítót, 3 gyalogsági harcjárművet és 31 páncélozott harcjárművet semmisítettek meg.

A lap felhívta a figyelmet, hogy Szudzsa az utolsó működő átrakodási pont az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázexport számára. Mindössze 60 kilométerre északkeletre található a kurszki atomerőmű.

Ukrajna egyelőre nem kommentálta az eseményeket. Oroszország tartalékosokat küldött az orosz védelem megerősítésére.

A BBC szerint a támadást követően több ezer ember hagyta el az otthonát. Moszkva közlése szerint az ukrán támadásban huszonnégy ember, köztük hat gyerek sebesült meg.

A kurszki csata biztosan bekerül az ukrán történelemkönyvekbe

Orosz katonai bloggerek heves harcokról számoltak be, többen úgy vélekednek, hogy Ukrajna új frontot nyitott. „A harcok hevesek lesznek” – mondta Jurij Podoljak, egy befolyásos ukrán származású oroszbarát katonai blogger. „Biztos, hogy nem lesz gyors vége” – tette hozzá.

Még ha az ellenségnek nem is sikerül áttörnie (és erre egyelőre senki nem ad garanciát), tüzérségi támadások és dróntámadások lesznek. És nagy számban

– hangsúlyozta a blogger.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója elmondta, hogy az éjszaka folyamán Ukrajna rakéta- és dróntámadásokat hajtott végre. A régió vezetője felszólította a civileket, hogy húzódjanak el az ablakoktól, és vonuljanak fedezékbe. Szmirnov azt is elmondta, hogy több ezer embert evakuáltak a régió támadások által érintett területeiről, és Moszkvából és Szentpétervárról is úton vannak, hogy segítséget nyújtsanak.

A régió határ menti területein kialakult helyzet miatt az egészségügyi intézmények feltöltik a donorvérkészleteket

– mondta Szmirnov, hozzátéve, hogy Kurszkban mobil véradó pontot állítanak fel.

Kijev és Moszkva egyaránt azt állítja, hogy támadásaik célpontjai nem a civilek, ennek ellenére óriásiak a civil veszteségek a háború kezdete óta. Szmirnov elmondta, hogy egy ukrán támadó drón eltalált egy mentőautót, megölve a sofőrt és egy mentőápolót, valamint megsebesítve egy orvost. Egy magas rangú ortodox pap szerint az ukrán tüzérségi támadások következtében kigyulladt egy székesegyház, illetve több másik épület is a Szudzsa külterületén található kolostorban. Elmondása szerint senki sem sérült meg a támadásban.

A magukat önkéntes félkatonai erőkként leíró, Ukrajna oldalán harcoló erők idén már behatoltak a Belgorodi és Kurszki terület egyes részeibe, ami az orosz csapatok jelentős erőfeszítéseit váltotta ki, hogy pufferzónát alakítsanak ki Ukrajna északkeleti részén.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Egy légicsapásban megrongálódott ház az oroszországi Kurszki terület Szudzsa városában, 2024. augusztus 6-án. Fotó: Acting Governor Of Kursk Region / Reuters)