Történelmi fordulópont: Svédországból már többen vándorolnak ki, mint be

2024.08.09. 06:19
A Svédországból távozók száma idén – fél évszázada először – várhatóan magasabb lesz, mint a bevándorlóké – közölte csütörtökön Maria Malmer Stenergard svéd bevándorlásügyi miniszter.

A nemzeti statisztikai intézet előzetes adatai szerint idén az év első öt hónapjában a kivándorlás nagyobb volt, mint a skandináv országba történő bevándorlás, ez a tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik.

A bevándorlásügyi miniszter kiemelte, hogy a bevándorlási kérelmek ezzel párhuzamosan csökkenő tendenciát mutatnak és 1997 óta a legalacsonyabb szintet érték el.

„A kormány erőfeszítései meghozzák a gyümölcseiket. Ez a fenntartható bevándorlási tendencia lényeges, ha erősíteni akarjuk az integrációt és csökkenteni a kirekesztést” – mondta Stenergard, majd a miniszter hozzátette, olyanok körében nőtt a kivándorlás, akik olyan országokban születtek, mint Irak, Szomália és Szíria.

Svédország nagyszámú bevándorlót fogadott be az 1990-es évek óta, elsősorban a konfliktus sújtotta térségekből, egyebek mellett a volt Jugoszláviából, Szíriából, Afganisztánból, Szomáliából, Iránból és Irakból.

A konzervatívok vezéralakja, Ulf Kristersson 2022 októberében került kormányra. A kabinetet kívülről támogatja a jobboldali Svéd Demokraták. A kormányfő ígéretet tett, hogy drasztikusan csökkenti a bevándorlást – összegezte az MTI.